Ingredienser
- 250 g mjölk
- 250 g grädde
- 1 st hel kanelstång
- 10 g vatten
- 40 g glukos
- 115 g socker
- 120 g gula
- 5 g havssalt
- 150 g frysta
- 75 g 43
- 30 g socker
- 1 ägg
- 1 dl mjöl
- 1 dl panko
- rapsolja
Glass
Rårörda lingon med Licor 43
Till panering och fritering
Tillagning
- Koka upp mjölk, grädde och kanelstång
- Plasta över kastrullen, ställ åt sidan och låt dra i ca 30 min.
- Koka upp vatten, glukos och socker till en gyllenbrun karamell
- Under tiden karamellen kokar, värm på tidigare nämnd kanel-gräddblanding
- När karamellen är gyllene, slå den varma gräddblandingen över och låt koka upp
- Häll över den lätt vispade äggulan och rör under tiden. Häll tillbaka i kastrullen och sjud till 84 c
- Sila, tillsätt havssalt, ta ur kanelstång och lägg tillbaka i smeten. Kyl över natt och kör därefter i glassmaskin
- Blanda alla ingredienser i en skål och låt dra tills lingonen har tinat
- Gör glasskulor och frys därefter kulorna igen, det är viktigt att dom är ordentligt frysta innan panering och fritering
- Rulla frysta kulor i mjöl och därefter i ägg och sist panko
- Frys igen och upprepa ägg-panko. Frys ytterligare en gång, minst 1 h.
- Värm rapsoljan till 175 c
- Förbered glas med rårörda lingon
- Fritera panerade glasskulor tills dom blivit gyllene, lägg upp på rårörda lingon och servera omgående
Kommentarer