Friterad salt karamellglass smaksatt med kanel och rårörda lingon med Licor 43

Annie Hesseltad är tillbaka i bästa form. Va!? Friterad glass? Såklart att du är mogen för utmaningen! Annie arbetar som konditor på Artipelago och vet vad hon gör. Följ noggrant och snart kommer även en video som visar hur hon gör. Steg för steg.

Tillagningstid

Bäst att ha gott om tid på sig

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
Bäst att ha gott om tid på sig
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Dessert
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Nyårsmat

Ingredienser

    Glass

  • 250 g mjölk
  • 250 g grädde
  • 1 st hel kanelstång
  • 10 g vatten
  • 40 g glukos
  • 115 g socker
  • 120 g gula
  • 5 g havssalt
  • Rårörda lingon med Licor 43

  • 150 g frysta
  • 75 g 43
  • 30 g socker
  • Till panering och fritering

  • 1 ägg
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl panko
  • rapsolja

Tillagning

    Glass

    1. Koka upp mjölk, grädde och kanelstång
    2. Plasta över kastrullen, ställ åt sidan och låt dra i ca 30 min.
    3. Koka upp vatten, glukos och socker till en gyllenbrun karamell
    4. Under tiden karamellen kokar, värm på tidigare nämnd kanel-gräddblanding
    5. När karamellen är gyllene, slå den varma gräddblandingen över och låt koka upp
    6. Häll över den lätt vispade äggulan och rör under tiden. Häll tillbaka i kastrullen och sjud till 84 c
    7. Sila, tillsätt havssalt, ta ur kanelstång och lägg tillbaka i smeten. Kyl över natt och kör därefter i glassmaskin

    Rårörda lingon med Licor 43

    1. Blanda alla ingredienser i en skål och låt dra tills lingonen har tinat

    Till panering och fritering

    1. Gör glasskulor och frys därefter kulorna igen, det är viktigt att dom är ordentligt frysta innan panering och fritering
    2. Rulla frysta kulor i mjöl och därefter i ägg och sist panko
    3. Frys igen och upprepa ägg-panko. Frys ytterligare en gång, minst 1 h.
    4. Värm rapsoljan till 175 c
    5. Förbered glas med rårörda lingon
    6. Fritera panerade glasskulor tills dom blivit gyllene, lägg upp på rårörda lingon och servera omgående

Kommentarer