Medelhavscheesecake med getost och jordgubbssalsa

cheese cake på ett sommarbord

Medelhavscheesecake med getost och jordgubbssalsa

Ännu ett spännande recept från Caroline i Köket.

Carolines blogg hittar ni här.

"Prosecco är ett utmärkt mingelvin. Anledningen är den lilla dosen av fruktig sötma som verkligen matchar tilltuggen, men som också gör att det här vinet är perfekt när man serverar olika maträtter, t ex på en buffé. Den här fruktigheten, som är så typisk för Prosecco, fungerar helt enkelt som en smakbrygga vid tillfällen där det annars kan vara svårt att matcha vin till maten. En Medelhavsinspirerad cheesecake med getost och fruktig salsa, i kombination med Casalfortes fruktiga och fräscha Prosecco, kommer garanterat att göra succé på sommarens kalas!"

Tillagningstid

4 timmar och 30 minuter

Antal

8 portioner

Receptvy
Tillagningstid
4 timmar och 30 minuter
Antal
8 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Dessert
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Midsommarmat Sommarmat Vårmat

Ingredienser

    Botten

  • 75 g smör
  • 200 g kavring
  • Fyllning

  • 1 kruka basilika
  • 250 g mascarpone
  • 300 g getost (utan kanter)
  • 400 g philadelphiaost
  • 1 msk olivolja
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • rivet skal av 1 ekologisk citron
  • 1 gelatinblad
  • salt
  • nymald peppar
  • Salsa

  • 2 dl fintärnade cocktailtomater
  • 2 dl fintärnade jordgubbar
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 2 tsk olivolja
  • salt
  • nymald peppar
  • basilikablad till garnering

Tillagning

    Botten

    1. Smält smöret och låt svalna.
    2. Smula brödet i matberedaren. Blanda i smöret.
    3. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ställ formen cirka 1 timme i kylen.

    Fyllningen

    1. Grovhacka basilikan, även stjälkarna.
    2. Lägg hälften av mascarponen i en liten kastrull.
    3. Mixa resten av mascarponen med basilika, getost, philadelphiaost, olivolja, vitlök och citronskal.
    4. Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm mascarponen försiktigt, den får inte koka. Ta från värmen och blanda i gelatinet. Låt svalna något och rör sedan ner blandningen i cheesecakesmeten. Smaka av med salt och peppar.
    5. Bred fyllningen över bottnen. Låt stå övertäckt i kylen minst 4 timmar.

    Salsa

    1. Blanda tomater, jordgubbar, balsamico och olivolja. Krydda med salt och peppar.
    2. Toppa tårtan med salsan vid servering. Garnera med basilikablad.