Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

Tullamorepizza med mandel, chokladganasch och whiskydagg

Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

Den 1 januari är sedan länge känt som nyårsdagen. Men det är också dagen då vi hyllar pizzan och firar nationella pizzadagen i Sverige. För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm konceptet ”Pizza med stil” – där lyfter man fram en specialgjord pizza som lanseras dagen till ära. 2019 tog man fram en efterrättspizza med chokladganache, toppad med mandel och whiskey. Whiskeyn sprayas på direkt innan servering ur en specialdesignad sprayflaska och lägger sig som dagg över chokladganachen. Då passade det sig utmärkt att använda sig av Tullamore D.E.W till en smarrig Tullamorepizza!

För den som vill anta utmaningen att baka en Tullamorepizza själv, följer nedan recept och beskrivning. Receptet är för fyra pizzor.

Läs mer om irländsk whiskey.

Tillagningstid

4 timmar och 30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
4 timmar och 30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (2 röster)
4.5
Skriv ut
Kategori
Dessert Pizza
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Nyårsmat

Ingredienser

    Degen

  • 0,5 kg mjöl (rekommenderat: Farina 00 eller en Manitoba-mix för mer gluten i degen)
  • 3,5 dl kallt kranvatten
  • 0,5 g färsk jäst för salta degar
  • 14 g olivolja
  • 15 g salt
  • Chokladganache

  • 200 g mjölkchoklad
  • 200 g grädde
  • cirka 80 mixade mandlar (mixas till mandelkräm)
  • Topping

  • mandelflarn
  • chilipulver
  • några stänk eller spray med Tullamore D.E.W.

Tillagning

  1. Degen: blanda ihop 80 procent vatten med jäst tills det löses upp, tillsätt fyra femtedelar mjöl och resten av vattnet, arbeta ihop i exakt sju minuter. Tillsätt resten av mjölet. Arbeta degen i åtta minuter och tillsätt därefter saltet. Ringla ner olivolja långsamt så att inte klumpar bildas. Arbeta ihop degen tills degen blir 22 grader varm. Låt degen vila i 4 timmar innan du gör 200 grams pizzadegsbitar. Idealet är att göra degen dagen innan. Låt degen vila i kylen över natten, ta ut degen i förväg så att den är rumstempererad när du arbetar upp den.
  2. Chokladganachen: sjud upp grädden så att den nästan kokar. Ta bort från värmen, lägg i choklad och mandelmix. Rör runt med en slickepott så att chokladen och mandeln löser upp sig.
  3. Pizzan: forma degen i tunna och runda pizzabottnar. Addera ett tunt lager chokladganache. Sätt in pizzan i ugnen tills den är färdiggräddad, cirka 5 minuter. Ta ur pizzan ur ugnen, strö över mandelflarn och addera lite chilipulver. Spraya eller ringla över Tullamore D.E.W. direkt innan servering.