Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar

Pannacotta eller panna cotta (kokt grädde) är en klassisk italiensk dessert som är mångas favorit. Den är väldigt tacksam att göra mycket av och du kan förbereda portionerna redan dagen innan. Servera pannacottan i ett vackert glas eller fat och toppa med färska bär, sylt eller blomblad; allt efter smak och säsong. Pannacottan med sin lena smak av grädde och vanilj är ofta uppskattad både bland stora och små på festen! Ett mousserande vin med sötma kommer att matcha desserten och till dig som söker ett alkoholfritt alternativ så har vi bästa drycken; ett mousserande jordgubbsvin. Mums!

Tillagningstid

3 timmar

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
3 timmar
Antal
6 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Dessert
Måltid
Efterrätt
Tillfälle
Midsommarmat Sommarmat Vårmat

Ingredienser

  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • 1 lime
  • 2 dl jordgubbar

Tillagning

  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i grädden så att det smälter.
  4. Skrapa ner vaniljfrön och lägg även ner stången i grädden. Låt grädden svalna.
  5. Ta upp stången. Fördela grädden i portionsformar eller glas. Låt stelna i kylen minst 3 tim.
  6. Skölj jordgubbar och skär i mindre bitar. Riv skalet av lime och blanda samman med jordgubbar och lite strösocker. 

Toppa pannacottan med jordgubbar och servera.
  7. Tips: Smaksätt pannacotta med 1 msk koncentrerad flädersaft eller byt ut hälften av grädden mot matlagningsyoghurt. Öka då mängden gelatin till 2,5 blad.
  8. Man kan även självklart variera frukt och bär efter säsong och smak.