Moules marinières med smak av Medelhavet

tallrik med musslor Moules marinières

Moules marinières med smak av Medelhavet

Att musslor är en stor favorit bland oss svenskar är känt sedan länge men att det inte är avancerat att tillaga dem är kanske en nyhet för många. Med Stefan Eckerts, köksmästare på Lisa Elmqvist i Östermalmshallen i Stockholm, recept vill Cave de Turckheim slå ett slag för kokta musslor och bevisa att det magiskt goda också kan vara lätt att tillreda. Samtidigt vill de visa den perfekta kombinationen mellan detta blötdjur och deras friska och aromatiska vin Turckheim Pinot Gris Réserve. Här ett recept med inspiration och smak från Medelhavet.

Smaklig spis!

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (4 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Fem variationer på Moules marinières Skaldjur
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Sommarmat Vintermat

Ingredienser

  • 2 kg blåmusslor
  • 1 dl körsbärstomater
  • 1 dl kalamataoliver utan kärna
  • 1/2 dl rostad paprika
  • 1 msk vitlök
  • 1 dl schalottenlök
  • 1 msk saffranspulp eller 1 krm färsk saffran
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 100 g kapris
  • 1/2 dl oregano

Tillagning

  1. Värm upp olja och fritera kapris snabbt i en rymlig kastrull (4 liter) och lägg undan till garnering.
  2. Dela tomater, paprika och oliver i större bitar.
  3. Finhacka vitlök och schalottenlök.
  4. Fräs alltsammans i olivolja tillsammans med saffran.
  5. Häll i vitt vin.
  6. Lägg i tvättade och hela musslor och låt koka under lock i 6-8 min tills de öppnat sig.
  7. Garnera med oregano och kapris.