Asiatisk fisksoppa med pak choi och kokosmjölk

Asiatisk fiskoppa

Asiatisk fisksoppa med pak choi och kokosmjölk

En fantastiskt god fisksoppa med asiatiska smaker som är både värmande och smakfull. Grunden är både lite söt av kokosmjölken och lite stark av chilipastan. Det är lite pyssel med att hacka ingredienserna men väl värt besväret för maträtten kommer att bli en favorit vid matbordet. Givetvis så passar ett fruktigare vitt vin som handsken till soppan. Smaklig spis!

 

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (10 röster)
3
Skriv ut
Kategori
Fisk Soppa
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Sommarmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 röd chili
  • 1 citrongräs
  • 1/2 kruka koriander
  • 2 lime (skal + zest)
  • 3 msk riven ingefära
  • />

  • 800 ml (2 pkt) kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 3 msk fisksås
  • 1 msk tamari
  • 1 msk honung
  • 2 tsk gochujang (eller annan chilipasta)
  • />

  • 200 g morot
  • 1 röd paprika
  • 1 pak choi
  • 250 g broccoli
  • 150 g sockerärtor
  • />

  • 250 g lax
  • 250 g torsk
  • 150 g räkor

Tillagning

  1. Börja med att förbereda grönsakerna. Finhacka schalottenlök och vitlök. Skala och skiva morötterna, tärna paprikan och dela upp pak choi i kvartar. Skölj broccolin och dela upp den i mindre buketter samt skiva upp stammen. Plocka korianderbladen från stjälkarna och hacka upp stjälkarna fint. Skiva chilin fint och riv ingefäran. Skala av det yttersta på citrongräset och banka till det med den trubbiga sidan av kniven. Finhacka upp gräset ordentligt.
  2. Ta fram en traktorpanna med lock. Fräs först schalottenlöken i olja i 1-2 minuter, tillsätt sedan vitlöken och stek försiktigt tills löken är glansig.
  3. Häll kokosmjölk, vatten, fisksås, tamari, honung, gochujang, limezest, chili, citrongräs och korianderstjälkar i pannan och rör runt. Låt koka upp. Tillsätt morot, broccoli, pak choi och paprika i soppan och låt småputtra med lock i cirka fem minuter.
  4. Pressa i limesaften i soppan och smaka av med salt och eventuellt mer gochujang om du vill ha den hetare. Dela upp fisken i tärningar och lägg ned dem i soppan, tryck försiktigt ned fisken under vätskan, täck med lock och dra av från plattan. Låt stå i cirka fem minuter tills fisken är färdig. Lägg i räkorna och smaka av med salt.
  5. Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med strimlad sockerärtor och koriander.