Asiatisk tonfiskröra på rågbröd med chilipicklad gurka

Asiatisk tonfiskröra på rågbröd med chilipicklad gurka

Asiatisk tonfiskröra på rågbröd med chilipicklad gurka

En förrätt med asiatiska smaker som passar utmärkt till ett mer aromatiskt och fruktigt vitt vin. Börja med chilipicklad gurka som behöver stå minst 30 minuter men allra godast blir denna efter en natt i kylskåp. Sedan är det bara att börja med tonfiskröran och steka på brödet. Fördela röran över snittarna, toppa med inlagd gurka, rödlök, salladslök, tunt skivad rädisa, sesamfrön och chiliflakes. Försvinnande gott!

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Fisk Mackor
Måltid
Förrätt Snacks / tilltugg
Tillfälle
Brunch Påskmat Sommarmat

Ingredienser

  • 4 skivor rågbröd
  • 1 msk olja
  • 1 burk MSC-märkt tonfisk i vatten
  • 0,5 dl majonäs
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1/2 msk fisksås
  • 1 msk ingefära, riven
  • 2 vitlöksklyfta, riven
  • 1/2 tsk Sriracha
  • 1/2 rödlök, finhackad
  • 1/2 dl (1 msk fryst) hackad koriander
  • 1 lime (zest från en hel, saft från 1/2)
  • 4 rädisor
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • chiliflakes
  • koriander
  • salladslök
  • Chilipicklad gurka

  • 1/2 gurka
  • 2 tsk ättika
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 salladslök, tunt skivad
  • 2 tsk gochujang (eller motsvarande)

Tillagning

  1. Lägg in gurkan: skiva den tunt på en mandolin. Blanda ättika, strösocker, salt, salladslök och chili i en skål och ha i gurkan. Vänd rund väl så att all gurka blir täckt av såsen. Låt stå minst 30 minuter, gärna över natten.
  2. Skär rågbrödet i trekanter, pensla med olja och stek i het panna tills ytan fått färg.
  3. Riv ingefära och vitlök i en skål. Blanda i hackad koriander, limezest, finhackad rödlök, sesamolja, soja, fisksås och Sriracha.
  4. Blanda i avrunnen tonfisk och majonäs i en skål med såsen. Smaka av med limesaft.
  5. Fördela röran över bröden, toppa med inlagd gurka, rödlök, salladslök, tunt skivad rädisa, sesamfrön och chiliflakes.

Kommentarer

Jättegott. Alla de klassiska asiatiska smakerna kommer till sin rätt. Även fin fyllning till tunnbröds- eller tortillarullar.

Kul och vilken bra idé med rullarna! Tack!