Bakad röding med blomkål & palsternackspuré, spräckt sandefjordsås och rostad blomkål

Bakad röding med blomkål & palsternackspuré, spräckt sandefjordsås och rostad blomkål

en bakad röding tillsammans med pure av blomkål

Bakad röding med blomkål & palsternackspuré, spräckt sandefjordsås och rostad blomkål

Ett underbart gott recept på en fiskrätt. En röding bör hanteras varsamt och var noga med att inte fisken är för långe i ugnen. Även om det kan vara knöligt att ta ut fisken och mäta temperaturen - gör det! Det är värt allt när den väl serveras. Till en sådan här elegant fiskrätt bör du servera ett elegant vin till exempel en chardonnay från Frankrike med mycket lite eller ingen fatkaraktär utan en ren frukt och klar friskhet. Om du är rädd för att friskheten i vinet skall ta över rätten serverar du en liten citronklyfta till maten så man enkelt kan reglera syran i maten. Lycka till med receptet och hoppas det smakar.

Tillagningstid

2 timmar

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 timmar
Antal
4 portioner
Betyg (14 röster)
3.5
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Nyårsmat Valentin

Ingredienser

  • 4 rödingfiléer
  • 2 blomkålshuvuden
  • 2 palsternackor
  • 1 l röd mjölk
  • 4 schalottenlökar
  • 2 krukor dill
  • 1 dl neutral olja
  • 1 stor påse bladspenat
  • 1 burk forellrom
  • Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 citron

Tillagning

  1. Plocka en blomkål och skär ner buketterna i mindre bitar. Skala palsternackorna och skär ner i mindre bitar. Lägg blomkål, palsternacka och grovt skuren schalottenlök i en kastrull. Häll på mjölk så det täcker allt och koka upp långsamt. Rör då och då och sjud tills allt är mjukt. För över grönsakerna i en mixer och spara på mjölken. Mixa och späd med mjölk tills konsistens av en puré. Smaka av med salt och en skvätt vitvinsvinäger.
  2. Skär den andra blomkålen i klyftor och lägg på en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja och rosta i ugnen på 220 grader tills den fått fin färg.
  3. Hacka all dill grovt och lägg i mixer eller behållare för mixerstav tillsammans med en liten näve bladspenat. Häll på olja och mixa länge (minst 5 min) tills oljan blir kraftigt grön och lite varm. Smaka av med salt och låt stå 10 min. Sila i en finmaskig sil så får du en grön klar dillolja.
  4. Lägg skivad schalottenlök i en kastrull tillsammans med en klick smör. Svetta löken i någon minut. Addera vitt vin och låt det koka några minuter. Addera vatten och fiskbuljong och låt det koka några minuter. Addera grädde och crème fraiche och låt det sjuda tills såsen får en lite tjockare textur. Addera smöret och mixa med en stavmixer tills såsen är slät. Håll såsen varm på svag värme och innan servering häller du i dilloljan och rör runt 2 varv innan du skedar upp såsen över fisken.
  5. Stek lite bladpenat i en klick smör tills den faller ihop lite. Smaka av med salt.
  6. Lägg rödingen på bakplåtspapper. Salta fiskens köttsida och klicka på en klick smör. Kör i ugnen på 200 grader i ca 5-7 min eller tills innertemperaturen är på 50 grader. Dra av skinnet på fisken innan du lägger på tallrik.
  7. Toppa med forellrom och dill.