Ingredienser
- 800 g, ca 2 st lila blomkål (alt. vanlig vit blomkål)
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl vatten
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk honung
- 2 msk olivolja
- salt
- 600 g kummel med skinnet kvar
- 2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
- salt
- 100 g smör
- 1 msk mortlade fänkålsfrön
- 1 citron, färskpressad saft och rivet skal
Tillagning
- Sätt ugnen på 180°C, varmluftseffekt.
- Skär av buketterna på blomkålen, hyvla ena stocken tunt på mandolin och lägg i kallt vatten och dela den andra i mindre bitar och lägg i en kastrull. Skär av lite av topparna på ca 5 blomkålsbuketter (till garnering). Lägg de avskurna buketterna med resterande blomkål från ett blomkålshuvud i kastrullen. Fyll på med grädde och vatten och koka på medelvärme tills blomkålen är helt mjuk.
- Lägg resterande blomkålsbuketter i en ugnssäker form, vänd upp med olivolja och rosta i cirka 20 minuter.
- Salta fisken och stek i smör och olja cirka 5 minuter på varje sida, den ska ha en innertemperatur på cirka 52 grader när den är klar.
- Bryn smör och fänkålsfrön på medelvärme tills det skummar. Smaksätt med pressad citronsaft och rivet citronskal.
- Servera fisken med blomkålskrämen, rostad blomkål, rå blomkål och brynt fänkålssmör.