Ingredienser
- 600 g lax, urbenad
- 3 msk enbär
- 2 msk hela vitpeppar
- 3 msk socker
- 3 msk salt
- 1 dl vatten
- 1 dl gin
- 2 äggulor
- 2 dl matolja
- 0.5 msk rosébalsamico
- 2-3 msk krasse
- 1 msk hackad gräslök
- 1 st gurka
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1-2 tsk färsk, riven ingefära
- 1 tsk flytande honung
- citronzest
- flingsalt
- Krasse
- enbär
- rosépeppar
- citronzest
Ginlag
Krasseemulsion
Picklad ingefärsgurka
Dekoration
Tillagning
- Mortla enbär och vitpeppar. Blanda samman med resten av ingredienserna till lagen i en skål.
- Lägg laxen i en form. Häll över lagen och blanda runt. Plasta och låt formen stå 2 dygn i kylen. Vänd på den några gånger.
- Ta fram ägg och olja så att de har samma temperatur.
- Mixa äggulor med en stavmixer och tillsätt oljan och vinäger lite i taget. Mixa med krasse
- och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen tills den skall serveras.
- Skölj och skiva gurkan tunt. Skala och riv ingefära. Blanda samman i en skål och tillsätt vinäger, honung, salt och vatten. Blanda om och låt stå till servering.
- Skär laxen i tunna skivor. Låt gurkan rinna av.
- Lägg upp allt på ett stort fat och låt gästerna plocka själva av de olika smakkomponenterna.
- Alternativt kan man använda sig av salladsblad eller skedar och göra färdiga små portioner till gästen.
Kommentarer