Gingravad lax med ingefärsgurka & krasseemulsion

gingravad lax med vinflaska

Gingravad lax med ingefärsgurka & krasseemulsion

Underbara smaker och färger att addera till julbordet. Gingravad lax med enbär och rosépeppar som får sällskap av en grön syrlig emulsion på krasse och gräslök och en frisk picklad gurka med ingefära och citron.

Tillagningstid

2 dygn

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 dygn
Antal
4 portioner
Betyg (3 röster)
4.5
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Fisk
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

  • 600 g lax, urbenad
  • Ginlag

  • 3 msk enbär
  • 2 msk hela vitpeppar
  • 3 msk socker
  • 3 msk salt
  • 1 dl vatten
  • 1 dl gin
  • Krasseemulsion

  • 2 äggulor
  • 2 dl matolja
  • 0.5 msk rosébalsamico
  • 2-3 msk krasse
  • 1 msk hackad gräslök
  • Picklad ingefärsgurka

  • 1 st gurka
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1-2 tsk färsk, riven ingefära
  • 1 tsk flytande honung
  • citronzest
  • flingsalt
  • Dekoration

  • Krasse
  • enbär
  • rosépeppar
  • citronzest

Tillagning

    Lag

    1. Mortla enbär och vitpeppar. Blanda samman med resten av ingredienserna till lagen i en skål.
    2. Lägg laxen i en form. Häll över lagen och blanda runt. Plasta och låt formen stå 2 dygn i kylen. Vänd på den några gånger.

    Krasseemulsion

    1. Ta fram ägg och olja så att de har samma temperatur.
    2. Mixa äggulor med en stavmixer och tillsätt oljan och vinäger lite i taget. Mixa med krasse
    3. och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen tills den skall serveras.

    Picklad gurka

    1. Skölj och skiva gurkan tunt. Skala och riv ingefära. Blanda samman i en skål och tillsätt vinäger, honung, salt och vatten. Blanda om och låt stå till servering.

    Montering:

    1. Skär laxen i tunna skivor. Låt gurkan rinna av.
    2. Lägg upp allt på ett stort fat och låt gästerna plocka själva av de olika smakkomponenterna.
    3. Alternativt kan man använda sig av salladsblad eller skedar och göra färdiga små portioner till gästen.

Kommentarer