Gravlax med dillstuvad potatis

gravad lax med en citron och en flaska vin

Gravlax med dillstuvad potatis

Gravlax med dillstuvad potatis är ändå en riktig svensk vår och sommarklassiker. Enkel att förbereda och snyggt att servera. Smakerna är subtila och ändå väldigt tydliga. En mycket viktig detalj få man ändå säga att citronen är. Glöm inte att klämma lite på den och de rätten den där fräscha och härliga karaktären.

Citronen är även en nyckel till att få vinet att passa. Ett friskt vitt vin som det skall vara här behöver en friskhet i rätten. Och där kommer citronen in. Vi rekommenderar gärna en ung bourgogne till denna härliga rätt. Ungt fruktig med en bra mineralitet och hög syra.

Antal

4 portioner

Receptvy
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Midsommarmat Sommarmat Vårmat

Ingredienser

  • 700 g liten delikatesspotatis
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • salt, svartpeppar
  • finrivet skal av ½ citron
  • 1 kruka hackad dill
  • Till servering

  • 400 g gravad lax
  • citronklyftor
  • grönsallad

Tillagning

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Dela den i kvartar och lägg tillbaka i kastrullen. Spara till senare.
  2. Smält smör i en kastrull och vispa ut vetemjöl. Tillsätt mjölken och koka upp långsamt under vispning och låt sjuda 3–5 min. Späd ev. med lite mer mjölk.
  3. Smaka av med salt, peppar och citronskal i såsen. Vänd ner dill och potatis.
  4. Servera med gravad lax, citronklyftor och sallad.