Att bjuda på havskatt är varken svårt eller speciellt dyrt. Ta bara mod till dig att köpa det i fiskdisken. Här serverar vi den med fänkål och dill i en sås av vitt vin, grädde och smör. Detta kan inte gå fel. Servera ett friskt och fräscht vitt vin till.
Havskatt eller kattfisk är en av havets mer karaktärsfulla fiskar till utseendet. Fisken lever huvudsakligen i Atlanten och Nordsjön och de flesta fiskar vi äter i Sverige kommer från den norska kusten. Det är en mjuk och fin fisksmak som ibland kan påminna om skaldjur (detta på grund av att fisken faktiskt lever mestadels av skaldjur) och konsistensen är fast och nästan lite hård vilket gör den utmärkt att kunna lägga på grillen.
Kommentarer
Fel på receptet?!Det är väl charlottenlöken som ska fräsas med smöret till vitvinssåsen,inte fänkålen väl.Ni har glömt löken…
Åhå. Helt riktigt! Nu är det ändrat. Tusen tack!
Hej jobbar för en coop butik och hade gärna velat använda era recept, ni borde lägga till så man kan skriva ut!
Hej Gustav. Förstår vad du menar. Det kan förbättras. Vi jobbar på det. /Jonas / Nigab
Skriva ut!
Högerklicka på musen och skriv ut!
Jag testade att byta ut havskatten mot gös. Sedan silades löken bort efter att den fått svettas och reduceras tillsammans med vinet. I dilloljan la jag lite honung. Serverades med ugnsstekta små potatisar. Blev bra!
Låter kalasbra! Att använda recept att inspireras av är ju strålande! och kul!
Havskatt är rödlistad dvs starkt hotad förutom om den fiskats vid Island då den skall ätas med försiktighet. Rådet är alltså att undvika havskatt och välja en annanfisksort som inte är hotad.
Tack Margaretha. Viktigt och bra inspel. Självfallet bör vi välja annan fisk.
Finns flera arter av havs katt och den är väldigt talrik i Norge, så att den skulle vara hotad på något vis är felaktigt.