Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

en tallrik med havskatt

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

Att bjuda på havskatt är varken svårt eller speciellt dyrt. Ta bara mod till dig att köpa det i fiskdisken. Här serverar vi den med fänkål och dill i en sås av vitt vin, grädde och smör. Detta kan inte gå fel. Servera ett friskt och fräscht vitt vin till.

Havskatt eller kattfisk är en av havets mer karaktärsfulla fiskar till utseendet. Fisken lever huvudsakligen i Atlanten och Nordsjön och de flesta fiskar vi äter i Sverige kommer från den norska kusten. Det är en mjuk och fin fisksmak som ibland kan påminna om skaldjur (detta på grund av att fisken faktiskt lever mestadels av skaldjur) och konsistensen är fast och nästan lite hård vilket gör den utmärkt att kunna lägga på grillen.

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (159 röster)
3.5
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt Till grillen
Tillfälle
Höstmat Nyårsmat Sommarmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

 • 4 portionsbitar havskatt (eller torskrygg)
 • potatis till 4 pers
 • 1 st liten fänkål
 • 1 kruka dill
 • 1 dl neutral olja
 • 2 st schalottenlök
 • 1,5 dl vitt vin
 • 2 dl fiskbuljong
 • 2 dl grädde
 • 2 msk smör

Tillagning

 1. Hacka ner schalottenlök grovt och lägg i kastrull med lite smör, svetta någon minut. Tillsätt vinet och låt det reducera till hälften. Tillsätt fiskbuljongen och låt det koka några minuter. Tillsätt grädde och låt det sjuda tills det återstår ca 3 dl eller tills en fin konsistens.
 2. Skär ner fänkålen i klyftor och låt sjuda med i såsen när du tillsatt grädden. När såsen är klar så är fänkålen klar.
 3. Mixa olja med dill från en hel kruka samt en nypa salt. Mixa 3-5 min så den mixas ordentligt. För en slät olja silar du av den med en tät sil.
 4. Gnid in fisken med olja och salta på alla sidor. Grilla havskatten i grillpanna eller på grill tills innertemperaturen är runt 50 grader. Salta med flingsalt och servera nygrillad.

Kommentarer

Fel på receptet?!Det är väl charlottenlöken som ska fräsas med smöret till vitvinssåsen,inte fänkålen väl.Ni har glömt löken…

Åhå. Helt riktigt! Nu är det ändrat. Tusen tack!

Hej jobbar för en coop butik och hade gärna velat använda era recept, ni borde lägga till så man kan skriva ut!

Hej Gustav. Förstår vad du menar. Det kan förbättras. Vi jobbar på det. /Jonas / Nigab

Skriva ut!
Högerklicka på musen och skriv ut!

Jag testade att byta ut havskatten mot gös. Sedan silades löken bort efter att den fått svettas och reduceras tillsammans med vinet. I dilloljan la jag lite honung. Serverades med ugnsstekta små potatisar. Blev bra!

Låter kalasbra! Att använda recept att inspireras av är ju strålande! och kul!

Havskatt är rödlistad dvs starkt hotad förutom om den fiskats vid Island då den skall ätas med försiktighet. Rådet är alltså att undvika havskatt och välja en annanfisksort som inte är hotad.

Tack Margaretha. Viktigt och bra inspel. Självfallet bör vi välja annan fisk.

Finns flera arter av havs katt och den är väldigt talrik i Norge, så att den skulle vara hotad på något vis är felaktigt.