Gubbröra med matjessill och brynt smör

gubbröra med knäckebröd och skärbräda och ett glas med öl

Gubbröra med matjessill och brynt smör

Så trevlig liten rätt proppfylld med smak, tradition och karaktär. Passar lika fint på julbordet, som plockrätt eller som nattamat på nyår.

Tillagningstid

30 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 min
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

en flaska öl med imma på
Lager Bayreuther Hell 24,90 SEK 50 cl
Kategori
Fisk
Måltid
Förrätt Snacks / tilltugg
Tillfälle
Julmat Påskmat

Ingredienser

  • 4 kokade potatisar
  • 3 kokade ägg
  • 100 g smör
  • 1 liten rödlök
  • 1 burk matjessill (à 200 g)
  • 2 msk hackad dill (färsk)
  • 2 msk hackad gräslök (färsk)
  • salt & peppar
  • kumminknäcke

Tillagning

  1. Skär potatis och ägg i mindre bitar. Finhacka rödlök. Blanda samman i en skål.
  2. Häll av matjessillen (men spara spadet) och skär fisken i mindre bitar. Blanda ner i skålen tillsammans med dill och gräslök.
  3. Smaka av med salt, peppar och lite spad.
  4. Bryn smöret i en kastrull. Smält det på aningen högre än medelvärme och vispa sakta. När det börjar skumma, lukta nötigt och bli gyllenbrunt är det klart. Låt svalna en aning och blanda ner det i gubbröran.
  5. Servera på eller med knäckebröd.
  6. Tips: Vill man mjuka upp smakerna så kan man blanda ner några skedar majonnäs och crème fraiche.

Kommentarer