Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

grillad fisk med potatismos på en tallrik

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

När man vill imponera på gästerna ska man bjuda på detta recept. Den krämiga såsen är pricken över i:et och middagen avnjuts som bäst med ett fruktigt och aromatiskt vin.

Tipset: Fisken kan halstras i stekpanna på spisen, använd då endast en liten klick smör. Köper man hel fisk så koka gärna hemgjord fond på skrovet.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

40 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
40 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (11 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

    Puré

  • 500 g jordärtskockor, skalade
  • 500 g mandelpotatisar, skalade
  • 50 g smör
  • 1,5 dl grädde
  • salt och vitpeppar
  • Sås

  • 25 g smör
  • 2 st schalottenlökar, skalade och hackade
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond (spädes enligt förpackning)
  • 1 krm vitpeppar malen
  • 2 dl grädde
  • salt
  • Fisk

  • 700 g gösfilé med skinn
  • salt
  • Garnityr

  • 10 g regnbågsrom eller forellrom
  • krasse

Tillagning

  1. Tänd en grill med en aktiv och en inaktiv sida.
  2. Koka jordärtskockor och potatisar ca 15 min.
  3. Häll av nästan allt vattnen och tillsätt smör och grädde. Mixa med stavmixer till puré, smaka av med salt och peppar.
  4. Hetta upp en kastrull till medelvärme, fräs löken under omrörning i smöret utan att den tar färg och tillsätt sedan vin och fiskfond. Låt reducera på medelvärme i ca 20 minuter eller till hälften.
  5. Sila av såsen, häl tillbaka i kastrull och tillsätt grädde. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Rör om då och då. Smaka upp såsen med salt.
  6. Salta fisken och halstra med skinnsidan ner på grillens aktiva sida ca 2 minuter så att den får ordentligt med färg. Lägg sedan över fisken till den inaktiva sidan och halstra klart under lock till fiskens innertemperatur når 52 grader.
  7. Lägg upp på varm tallrik och garnera med regnbågsrom och krasse.