Ingredienser
- 500 g jordärtskockor, skalade
- 500 g mandelpotatisar, skalade
- 50 g smör
- 1,5 dl grädde
- salt och vitpeppar
- 25 g smör
- 2 st schalottenlökar, skalade och hackade
- 3 dl vitt vin
- 2 dl fiskfond (spädes enligt förpackning)
- 1 krm vitpeppar malen
- 2 dl grädde
- salt
- 700 g gösfilé med skinn
- salt
- 10 g regnbågsrom eller forellrom
- krasse
Puré
Sås
Fisk
Garnityr
Tillagning
- Tänd en grill med en aktiv och en inaktiv sida.
- Koka jordärtskockor och potatisar ca 15 min.
- Häll av nästan allt vattnen och tillsätt smör och grädde. Mixa med stavmixer till puré, smaka av med salt och peppar.
- Hetta upp en kastrull till medelvärme, fräs löken under omrörning i smöret utan att den tar färg och tillsätt sedan vin och fiskfond. Låt reducera på medelvärme i ca 20 minuter eller till hälften.
- Sila av såsen, häl tillbaka i kastrull och tillsätt grädde. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Rör om då och då. Smaka upp såsen med salt.
- Salta fisken och halstra med skinnsidan ner på grillens aktiva sida ca 2 minuter så att den får ordentligt med färg. Lägg sedan över fisken till den inaktiva sidan och halstra klart under lock till fiskens innertemperatur når 52 grader.
- Lägg upp på varm tallrik och garnera med regnbågsrom och krasse.