Halstrad tonfisk på surdegsbröd med fänkål och tigermajjo

en tonfiskmacka med ett glas öl

Halstrad tonfisk på surdegsbröd med fänkål och tigermajjo

En smaskig tonfisksmörgås som passar utmärkt till ett ljust veteöl som kommer från bryggeriet Alaryk, som ligger i Languedoc strax utanför Beziers vid Medelhavskusten. Här på kusten matchar man gärna veteöl som är en utsökt matöl till tonfisk och olika skaldjur.

Tipset: Höj smakerna ytterligare med lite skivad mango.

Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

45 minuter

Antal

2 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
2 portioner
Betyg (5 röster)
5
Skriv ut
Kategori
Fisk Mackor
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Brunch Höstmat Sommarmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

    Fisk

  • 300 g tonfiskfilé fördelat på 2 skivor.
  • salta efter smak.
  • Bröd

  • 2 skivor levainbröd eller annat surdegsbröd.
  • Marinad

  • 1 dl persiljeblad, sköljda
  • 1 citron, riv endast av det gula på skalet, pressa ur juice och använd till salladen.
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 dl olivolja
  • salt och peppar
  • Sallad

  • 1 st fänkål, skölj och skiva tunt, gärna med mandolin
  • pressad citronjuice
  • salt efter smak
  • 2 msk olivolja
  • 4 st salladslökar, skär bort blasten och dela på längden.
  • ¼ gurka, skölj och strimla på längden.
  • 6 basilikablad, riv i bitar.
  • Tigermajjo

  • 2 dl Hellmans majonnäs
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk Tigersås
  • Garnering

  • blandade sesamfrön

Tillagning

    Marinad och bröd

    1. Mortla persilja, citronskal och vitlök. Rör ihop till en marinad med olivolja, salt och peppar och pensla ut på brödet.
    2. Rosta på plåt i ugnen i 175 grader.

    Sallad

    1. Lägg den skivade fänkålen i en bunke, salta lätt och blanda runt. Häll över olivolja och citronjuice. Låt stå en stund.
    2. Koka upp vatten i en kastrull och blanchera salladslökarna i 2 minuter, häll av och kyl ner med kallt vatten.

    Tigermajjo

    1. Rör ihop ingredienserna till Tigermajjon.

    Fisken

    1. Värm en grillpanna till hög temperatur, salta och halstra tonfisken lätt. Tranchera fisken på hälften.

    Montering

    1. Bred ut ett lager Tigermajjo på det rostade brödet, lägg på tonfisken, lägg på den marinerade fänkålen, salladslöken, gurkan och basilikan. Garnera med sesamfrön.