How to Bourgogne a Torsk eller Bakad torskrygg med rotselleripuré

torskrygg på tallrik recept med flaska vin

How to Bourgogne a Torsk eller Bakad torskrygg med rotselleripuré

En fiskkrätt av rang!

Bakad torskrygg med rotselleripuré, krispig räksallad, Valenciamandel, rödbeta och brynt smör! En av de absolut bästa smakkombinationerna som finns, i alla fall om ni frågar oss. Torsk, rödbeta, mandel och brynt smör är en sådan fullträff till kombination som du kommer att laga igen, och igen, och igen. Som ni ser har receptet inga mått eller mängdangivelser - testa era kunskaper och anpassa efter antal gäster och smak. När det finns brynt smör på tallriken då är det enkelt att välja rätt vin till marätten. Det ska vara ett vitt vin med elegant ekfatskaraktär och här behöver vi dessutom en bra friskhet på vinet för att uppnå en optimal smakupplevelse. Smaklig måltid!

Recept av Swedishfoodie

Tillagningstid

1 timma 30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma 30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Nyårsmat

Ingredienser

  • rödbetor
  • rotselleri
  • mjölk
  • smör
  • citron
  • torskrygg
  • ättika
  • socker
  • schalottenlök
  • färska räkor
  • fänkål
  • dill
  • hyvlad / hackad mandel

Tillagning

  1. Tvätta rödbetorna och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Skölj med kallt vatten och skrubba bort skalet. Skär i mindre bitar och låt ligga till servering.
  2. Skala rotsellerin och skär i mindre bitar. Koka varsamt i mjölk tills den är mjuk. Ta så mycket mjölk så det täcker rotsellerin i kastrullen. När rotsellerin är klar häller du av mjölken men se till att spara vätskan. Lägg rotsellerin i en mixer eller mixa med en kraftfull stavmixer. Tillsätt lite av vätskan och en rejäl klick smör. Och med rejäl menas REJÄL. Mixa till önskad konsistens genom att addera mer vätska eller mer smör. Smaka av med salt och en skvätt citron eller vinäger. Ställ åt sidan till servering.
  3. Skär upp portionsbitar av torskryggen lägg i bunke med saltat vatten. Vattnet skall vara så salt som havet är ungefär. Låt ligga i kyl 1 timma.
  4. Ta ut torsken och torka av den. Lägg torsken på oljad plåt och baka i ugn på 100C tills du har en innertemperatur på 45-48C.
  5. Gör en 1-2-2 lag dvs blanda 1 del ättika med två delar socker och två delar vatten. Strimla schalottenlök och lägg i lagen. Låt stå i kyl minst 20 min.
  6. Skala räkorna och hyvla fänkål tunt på mandolin eller med kniv. Innan servering blandar du räkorna, fänkål, schalottenlöken och dill till en sallad.
  7. Bryn smör genom att lägga en stor klick smör i en kastrull och bryna det tills det blir nötigt och gyllene. Se till att röra hela tiden och ta bort det från plattan när det är klart annars kan det brännas.
  8. Lägg upp rätten med puré i botten, torsken, räksallad, rödbeta, valenciamandel (om du hittar, annars kör du rostade, rökta eller de mandlar du hittar), och avsluta med en rejäl dos brynt smör.

Kommentarer

Toppen! Underbara smaker, enkelt recept. En favorit!