Silltugg

små snittar med sill och en vinflaska

Silltugg

Sill i alla dess former på julbordet. Lovar dig att detta silltugg kommer att sticka ut från mängden och bli en framtida klassiker på ditt julbord. Forma ostblandningen till små ”sushikuddar” och lägg på den botten du önskar. Toppa med en bit sill och garnera med dillvippa, gräslök och rostade pinjenötter. Serveras på hårt bröd, mörkt bröd eller i hjärtsalladsblad.

Tipset:
Prova gärna med din krämiga favorit sill.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Betyg
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Förrätt Snacks / tilltugg
Tillfälle
Julmat Midsommarmat Påskmat

Ingredienser

  • 20 g pinjenötter
  • 150 g riven västerbottenost
  • 2 msk olivolja
  • 2 cl färskpressad citronjuice
  • 1 dl finhackad dill, spara 10 dill vippor till garnering
  • 1 msk finskuren gräslök
  • nymald svartpeppar
  • Senapssill

  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk skånsk senap
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 pkt 5 minuterssill, skuren i bitar.

Tillagning

  1. Hetta upp en stekpanna till medeltemperatur, lägg i pinjenötterna. Skaka om pannan då och då tills pinjenötterna rostats till den färg du önskar.
  2. Blanda osten i en bunke tillsammans med olivolja, citronjuice och dill. Blanda i svartpeppar efter smak.

Senapsill

  1. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och dill i en bunke. Smaka och tillsätt mer senap efter smak.
  2. Blanda i sillen. Låt gärna stå ett dygn för att smaken skall sätta sig.

Uppläggning

  1. Forma ost blandningen till små ”sushikuddar” och lägg på den botten du önskar.
  2. Toppa med en bit sill och garnera med dillvippa, gräslök och rostade pinjenötter.