Julsill med Edward Blom

Håll i hatten! Här kommer årets bästa sillrecept från Edward Bloms eget kök! En riktig klassiker. Att lägga in sill är något av den äldsta traditionen vi har i svensk (och finsk) mat och på västkusten finns fortfarande många små och stora företag som gör en rad olika inläggningar av vår sill.

På köpet får ni i videon Edwards underbara recept på julmumma!

Tillagningstid

2 dagar

Antal

8 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 dagar
Antal
8 portioner
Betyg (10 röster)
4.5
Skriv ut
Kategori
Fisk
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

  • 400 g saltsillfiléer
  • 3,5 dl vatten
  • 1 ½ dl socker (Går att byta ut mot sötningsmedel)
  • 1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1,5 dl om ni gillar lite mer ättiksbett i sillen
  • 8 kryddpepparkorn, krossade
  • 1 kanelstång, krossad
  • 1 liten bit torkad ingefära, krossad (Går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära.)
  • 5 krossade nejlikor
  • 10 hela nejlikor
  • Lite muskotblomma
  • Finstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (Om det ej finns, från 1/3 apelsin).
  • ½ tsk Lite halvkrossad kardemumma
  • 3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken
  • ½ dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök
  • (Lika mycket till åtgår sedan några dagar senare vid serveringen.)

Tillagning

  1. Vattna ur saltsillfiléerna enligt förpackningsanvisnignarna (eller använd i nödfall färdigurvattnad s.k. inläggningssill) Saltsill skall lakats ur lagom mycket. Utgår man från ”inläggningssill” måste man även salta lagen annars blir sillen för lös. För salt sill = stenhård, för lite salt i sillen= sladdrig och lös.
  2. Koka en lag av ingredienserna ovan, låt sjuda en liten stund och ställ kallt. (Mycket viktigt att den blir kylskåpskall.)
  3. Skär de sillarna i lagom bitar.
  4. Hacka morot, purjo och rödlök
  5. Varva sillbitar med lite finhackad morot, purjo, rödlök
  6. Häll över lagen
  7. Låt stå i minst 2, helst 3 dygn i kylskåpet. Rör gärna om en gång om dagen.
  8. Löken blir väldigt gråa efter några dagar, så inför serveringen kan man plocka ur sillbitarna och varva dem med en ny omgång hackade vegetabilier och sedan sila av lagen och hälla över.