Lax i ugn med ört och citrontäcke, fetaostkräm och zucchinisallad

Lax i ugn är en riktig klassiker som alla tycker om. Här är Sofia Henrikssons underbara recept med en fetaostkräm och zucchinisallad. Smakrikt och fräscht. Hoppas det smakar. Detta vin passar bra till rätten!

Tillagningstid

45

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Sommarmat

Ingredienser

  • 500 g laxsida
  • 1 citron
  • 1 kruka basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 60 g parmesan
  • 1,5 dl pinjenötter
  • 1-2 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • Zucchinisallad

  • 2 zucchini
  • 1 citron
  • 60 g ruccola
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • pinjenötter
  • Fetaostkräm

  • 2 dl matyoghurt
  • 150 g fetaost
  • 3 droppar honung
  • 1⁄2 citron
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Tillagning

  1. Fetaostkräm: Smula ner fetaosten i matyoghurten. Tillsätt honung, några droppar citron, salt och svartpeppar. Smaka av.
  2. Zucchinisallad: Skiva zucchinin på längden med en mandolin. Rosta pinjenötterna. Pressa citronen och blanda i en skål med zucchinin. Häll över ruccola och toppa med olivolja, salt, svartpeppar och pinjenötter.
  3. Mixa alla ingredienserna till peston förutom citron. När du är nöjd med peston tillsätter du några droppar citronsaft och rör ner, samt 1 tsk citronzest. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Lägg över peston och ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Laxen ska få innertemperaturen 54 grader.
  4. Servera laxen med zucchinisallad och fetaostkräm.

Kommentarer