Laxtartar på smörstekt toast med fänkål och forellrom

Laxtartar på smörstekt toast med fänkål och forellrom

Laxtartar på smörstekt toast med fänkål och forellrom

Laxtartar på smörstekt toast med fänkål och forellrom

En elegant och smakrik rätt till ett elegant och fräscht vitt vin. Denna rätt är en riktigt kalasrätt som passar utmärkt som förrätt till helgens middag eller varför inte till nyår. Det tar lite tid men du och dina gäster blir rikt belönade. Hoppas det smakar.

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (15 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Midsommarmat Nyårsmat Påskmat Sommarmat Valentin Vårmat Vinter

Ingredienser

  • 4 st toastbröd
  • smör att steka i
  • 100 g salmalax
  • 100 g kallrökt lax
  • 2 st schalottenlökar
  • 2-3 cm purjolök
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk grovkornig senap eller senapsfrön i vinäger
  • ½ kruka gräslök
  • ½ kruka dill
  • ½ grönt syrligt äpple
  • 1 st fänkål
  • 1 citron
  • 4 msk majonnäs (helst hemgjord)
  • citronjuice och salt efter smak
  • 1 krasse
  • 4 msk forellrom

Tillagning

  1. Strimla fänkålen så tunt det går med mandolin, lägg i isvatten och låt ligga till servering, minst 5 min. Torka snabbt i hushållspapper innan servering.
  2. Skär ner laxen i små kuber och lägg i en skål. Hacka lök, purjolök, äpple, dill, gräslök smått och blanda med laxen. Blanda i senapen precis innan servering.
  3. Smaka upp majonnäsen med citronzest, lite citronjuice och salt.
  4. Stek brödet i rejält med smör på medelvärme tills gyllene och krispigt.
  5. Lägg laxröran på brödet, toppa med majonnäs, isad fänkål, forellrom och krasse