Ingredienser
- 4 st stora potatisar av fast sort
- löjrom tills du skäms
- 1 burk smetana
- 50 g smör
- 2 st schalottenlök
- 1 kruka dill
- olja till fritering
Tillagning
- Riv potatisen på den fina sidan på rivjärnet. Lägg potatisen i iskallt vatten och skölj några gånger så stärkelsen försvinner. Krama ur vattnet och lägg utspritt på en handduk så det torkar. När potatisen är helt torr friterar du i kastrull på 160-170C tills det tystnat eller tills potatisen har fått lite färg. Lyft upp på papper och salta direkt.
- OBS. Potatisen måste vara riktigt torr annars bubblar oljan över. Fritera i omgångar.
- Bryn smötet i en kastrull tills det fått en nötig ton. Häll bort det mesta av smöret och spara till något annat men behåll det bruna i botten. Blanda det bruna i botten med smetana och smaka upp med salt.
- Lägg potatiskrispet på en tallrik och toppa med löjrom, smetana, fint hackad lök och dill.