Nigiri med bränd lax och avokado

Nigiri med bränd lax och avokado

Nigiri med bränd lax och avokado

Nigiri är en av de mest populära och erkända formerna av sushi, känd för sin enkelhet och elegans. Den är en stapelvara i japansk matlagning och älskad av sushi-entusiaster världen över.

Nigiri är en typ av sushi som består av handpressade bitar av vinägerkryddat ris (sushirisu) toppade med skivor av färsk rå fisk eller andra ingredienser. Namnet "nigiri" kommer från det japanska ordet "nigiru," vilket betyder "att greppa" eller "att pressa," och syftar på den teknik som används för att forma riset.

Tillagningstid

1 h

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 h
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

  • sushiris
  • 2-3 msk Sushi sho
  • 190gr salmalax (eller motsvarande)
  • 2st avokado
  • 1 dl majonnäs (Hellmans eller Heinz)
  • Srirashasås
  • Crispy chili oil (Lagomama)
  • hoisinsås
  • groddar
  • wasabi

Tillagning

  1. Koka riset enligt anvisningarna. När riset är kokt häller du i sushi sho och vänder försiktigt riset så allt blandar sig. Låt svalna helt.
  2. Skär ner fisken och avokadon i lagom tunna skivor och lägg på ett fat.
  3. Blöt händerna och forma ett litet ägg av riset. Stryk ett tunt lager wasabi på riset och toppa med en laxskiva eller en avokado. Väl här kan du låta fantasin flöda med olika topping.
  4. Blanda crispy chili oil med majonnäs, smaka av med vitvinsvinäger och salt
  5. Blanda sesamolja med majonnäs och smaka av med salt och vitvinsvinäger
  6. Lax: Sota laxen på den färdiga nigirin snabbt med en brännare eller behåll den rå. Toppa med sesammajonnäs och srirasha
  7. Avokado: Pensla avokadon med hoisin och toppa med groddar
  8. Doppa sushin i soja och lite extra Wasabi och hugg in.

Kommentarer