Pannstekt röding med Sandefjordsås och kokt potatis

röding med sandefjordsås och vinflaska på bord

Pannstekt röding med Sandefjordsås och kokt potatis

Röding med en av de mer moderna klassiska fisksåserna – Sandefjordsåsen. Den är uppkallad efter den norska staden Sandefjord som ligger i sydöstra delarna av Norge och är en mycket smakrik och fyllig smörsås. Har ni inte testat den innan kommer ni inte bli besvikna! Vi lovar!

Här serverar vi den till en röding som är en av alla släktingar till laxen. Den trivs i kalla vatten och mestadels i sjöar och vattendrag och har genom åren blivit en mycket populär matfisk och även vunnit sportfiskarnas gunst. Så har ni varit ute och fiskat och fått en röding på kroken har vi här ett lyxigt och gott recept till er.

Antal

4 portioner

Receptvy
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Nyårsmat

Ingredienser

  • 4 st rödingar (ca 150g per person)
  • 2 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 200 gr smör (rumstempererat)
  • 1 st citron
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka gräslök
  • 1 burk forellrom eller stenbitsrom

Tillagning

  1. Skär fisken i portionsbitar eller dela ner en filé på två bitar per person om den är bra storlek på. Lägg 3-4 snitt i skinnet under så att det precis går ner till köttet. Salra fisken runt om och låt ligga 15-30 min i rumstemp.
  2. Stek fisken i smör och olja med skinnsidan nedåt. Först varmt och sedan sänker du till medelvärme. Ös fisken med fettet så att den blir lite tillagad på ovansidan också. Innertemp på ca 50C eller tills den känns klar, hellre lite underkörd än överkörd.
  3. Häll grädden i en kastrull och koka ner till hälften.
  4. Tillsätt creme fraiche och koka ytterligare någon minut.
  5. Sätt plattan på medelvärme och börja mata ner smör, lite i taget medan du rör i såsen.
  6. När allt smör är i smakar du upp såsen med citronzest, citronjuice och salt.
  7. Tillsätt hackad dill, gräslök och forellrom precis innan servering.
  8. Koka potatisen i saltat vatten.
  9. Lägg upp fisken på en tallrik och servera den med rikligt med sås och nykokt potatis.

Kommentarer