Sallad Nicoise

Sallad Nicoise

Sallad Nicoise

Sallad Nicoise är en riktig sommarklassiker från södra Frankrike. Det riktigt gamla ursprunget är mer otydligt och man tror att maträtten härstammar från området ner mot Spanien. I dessa områden talade man förut occitanska som idag mest liknar den spanska katalanskan. Rätten hette då "la salada nissarda" och anspelar på staden Nice.

Från början innehåll denna rätt tomater, ansjovis (inte den svenska ansjoviskryddningen utan köp hellre då sardeller) och olivolja. Idag är den moderniserad och här presentar vi ett förslag med färsk tonfisk. Servera gärna ett friskt rosévin eller ett vitt vin till denna klassiker!

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Fisk Sallad
Måltid
Förrätt Huvudrätt
Tillfälle
Sommarmat

Ingredienser

  • 500-600 g färsk tonfisk
  • 1 rödlök
  • 2 knippen romansallad
  • 12-16 körsbärstomater
  • 4 hönsägg eller 12 vaktelägg
  • 2 dl svarta oliver
  • 2 msk kapris
  • 6 msk majonnäs
  • 2 msk riven parmesan
  • 4-6 skivor rostbröd
  • smör att steka i

Tillagning

  1. Stek tonfisken i torr panna, 1 min på varje sida. Lägg åt sidan och låt svalna. Skär i skivor innan servering.
  2. Dela brödet i mindre bitar och stek i rikligt med smör tills gyllene och krispiga. Salta.
  3. Koka äggen till önskad fasthet. Skala och dela på mitten eller i klyftor.
  4. Skiva rödlök, dela tomat och oliver.
  5. Blanda majonnäs med finhackad kapris och fint riven parmesan till en dressing. Smaka upp med salt och vinäger.
  6. Bygg upp tallriken med salladen, häll på dressingen och avsluta med tonfisk, ägg och oliver.