Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör

Sotad lax med pac choi och brynt sojasmör

Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör

En smakfull och modern maträtt. Här möter asien norden med en exotisk touch av pak choi, brynt sojasmör och sotad lax. Det är subtila smaker i mötet mellan saftigt ugnsbakad lax, krispig och kål-aktig pak choi, det nötiga smöret och sotat laxskinn. Den här rätten behöver ett fylligt vin som kan matcha laxens fetma och det brynta smöret. Servera maträtten med hackade jordnötter och koriander. För lite matigare måltid kan du servera jasminris till. Hoppas det smakar!

 

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (9 röster)
3
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Påskmat Sommarmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • 4 st portionsbitar lax med skinn
  • 4 st pak choi
  • 50 g smör
  • 2 msk Kikkomansoja eller liknande
  • ½ riven vitlöksklyfta
  • 1,5 dl saltade jordnötter
  • 1 kruka koriander
  • jasminris (valfritt)
  • neutral olja

Tillagning

  1. Droppa några droppar neutral olja i en stekpanna och stek fisken med skinnsidan nedåt på hög värme tills den fått rejält med färg. Lägg på en plåt och kör klart i ugnen till ca 50 grader innertemp.
  2. Dela pak choi på mitten så du får 8 st halvor. Koka upp lätt saltat vatten och förväll pak choi i 1-2 min. Kyl i kallt vatten så tillagningen avstannar. Torka med hushållspapper och bränn med gasbrännare eller stek snabbt i het torr panna tills den blir svärtad.
  3. Bryn smör och dra bort från plattan när den fått en gyllene ton och nötig doft. Låt svalna av 10 min. Tillsätt soja och riven vitlök och rör runt.
  4. Servera rätten med hackade jordnötter och koriander. För lite matigare rätt kan du servera jasminris till.