Ingredienser
- 3 tomater
- 1 gul lök
- 1 kruka koriander
- 1 kruka persilja
- 1 citron - juice och zest
- 1 dl olivolja
- 1 röd chilli
- 1-3 grön chilli (beroende på hur starkt du vill ha)
- 1 ägg
- 1 lime
- 1 msk dijon
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl neutral olja
- salt
- saft från en halv citron
- 1,5 msk vatten
- 2 äggulor
- 250 g rumstempererat smör
- 1 kruka gräslök
- 2 salladslökar fint strimlade
- cayenne och salt efter smak
Pebre (chilensk tomatsalsa)
Limeaioli
Snabb Örthollandaise
Tillagning
- Finhacka allt i så små bitar du kan. Blanda med olja och smaka av med salt.
- Mixa ägg, zest från en hel lime, saft från en halv lime och dijon med en stavmixer så det blandas.
- Tillsätt olja droppvis medan du mixar pulsvis. När aiolin tjocknat lite kan du öka strålen på oljan och mixa till en majonnäsliknande konsistens. Smaka av med salt.
- Blanda pressad citron, vatten och äggulor i en kastrull.
- Vispa på låg värme tills det tjocknar och är ca 66°. Dra kastrullen från värmen.
- Klicka försiktigt i smöret under ständig vispning. När allt smör vispats in ska såsen vara tjock och blank.
- Smaksätt med salt och cayennepeppar