en hamburgare vegansk

Hamburgare

Hamburgare är mångas favorit, enkel att laga, snabb att få till och uppskattad av alla. Hamburgarens ursprung är inte klarlagt, men kött och bröd har människan ätit i alla tider. Att servera en biff mellan två bröd gjordes så vitt man vet för första gången på världsutställningen i Saint Louis 1904. Sedan dess har mycket hänt. I dag är hamburgaren en självklarhet på såväl enkla snabbmatshak som finkrogar.

Dryck till hamburgare

En välgrillad hamburgare ropar efter ett kraftfullt vin. Valet av vin beror till stor del på vilka tillbehör man väljer. På senare år har hamburgaren blivit en kreativ skapelse där kockar överträffar varandra i strävan efter något unikt och särskiljande. Hamburgerkedjorna hänger på och lanserar ständigt nya varianter. Borta är de dagar då hamburgaren serverades med bröd och ketchup – som ursprungligen är en hamburgerdressing.

Bjuder man en på enkel burgare är öl eller klassiska coca-cola en passande dryck. Vill man höja ribban och kreera en lite mer anspråksfull hamburgare med smakrika såser, tillbehör, friterad potatis eller kanske sötpotatis, passar ofta fylliga och fruktiga rödviner.

Om burgaren har fått åka med på grillen någon hastig minut på riktigt hög fart, kanske fått både glace och några extra varv med pepparkvarnen är det bland de röda muskelvinerna man bör leta. En smakrik shiraz, kanske från Sydafrika, en amerikansk zinfandel, en fruktig cabernet sauvignon, eller en ripasso kan vara utmärkta val. Undvik alltför sträva och eleganta viner. Tänk istället ungt och fruktigt och inte så dyrt.

Recept