Ingredienser
- 1 sötpotatis
- 1 selleristjälk
- 100 g champinjoner
- 3 vitlöksklyftor
- 400 g kikärtor, konserv
- 3 skivor bröd
- 1 ägg
- 3 tsk sojasås
- 0,5 tsk chiliflakes
- 1 tsk riven ingefära
- 1 tsk sesamolja
- 1 dl hampafrö
- olja att steka i
- 1 dl sojasås
- 2-3 tsk sriracha
- 1 msk majsstärkelse
- 1 tsk vitlökspulver
- 3 msk agavesirap
- 4 hamburgerbröd
- 2 avokado
- 1,5 dl kimchi
BBQ-sås
Till servering
Tillagning
- Burgare: Skala och tärna sötpotatis, skiva selleristjälken, vitlöken och hacka champinjonerna. Hetta upp sesamolja i en stekpanna och fräs grönsakerna.
- Lägg grönsaksfräset i en matberedare, mixa med avrunna kikärter, brödskivorna, ingefära, chiliflakes och ett ägg till en smet. Ställ smeten i kylen en stund så blir det lättare att forma burgare.
- Sås: Blanda ihop såsen i en gryta, låt koka upp och vispa hela tiden. När den kokat upp tar du bort grytan från plattan och låter den svalna.
- Burgare: Ta lite matolja på händerna och forma burgare. Vänd dem i hampafrö. Hetta upp en panna med olja. Lägg i burgarna och låt dem få en bra stekyta, vänd och stek på andra sidan. Sänk värmen och låt dem gå på eftervärme några minuter.
- Servera burgarna med skivad avokado och toppade med kimchi och sås. Om dina middagsgäster är riktigt hungriga kan du servera pommesfrites eller sötpotatisstrips till burgarna.