Ingredienser
- 4 skivor älgentrecote
- några kvistar timjan
- 1-2 klyftor vitlök
- smör, salt & peppar
- 2 dl majonnäs
- 0.5 dl crème fraîche
- 2 msk senap
- 1 msk honung
- 1 msk Jägermeister
- salt & peppar
- picklad rödlök
- brioche-bröd
- friterad lök
- jalapeños
- riven ost
- sallad
- 3-4 röda lökar
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 2-3 gula lökar
- 1 dl mjöl
- 1 dl pankomjöl
- 5 dl frityrolja
- 1 msk vetemjöl
- 2 msk pulvermospulver
- 2 msk maizena
- 1,5 dl bubbelvatten
Älgentrecote
Senapskräm
Till servering
Tillbehör:
Inlagd rödlök
Friterade lökringar
Smet
Tillagning
- Låt köttet bli rumstempererat.
- Blanda samman senapskräm och smaka av med salt och peppar.
- Förbered alla tillbehör.
- Krossa vitlöksklyftorna med sidan av en kniv.
- Sätt på en stekpanna och låt den bli genomvarm.
- Lägg i smör, timjan och vitlök. Låt smöret tystna i pannan och få fin färg.
- Lägg i köttet och stek det till fin färg. Salta och peppra. Vänd och stek på andra sidan. Använd gärna en termometer. Stek köttet till en innertemperatur 56-57°C (tänk på att det fortsätter att stiga ytterligare någon grad)
Montering
- Dela bröden. Bred på senapskräm och lägg sallad i botten. Skär köttet i skivor och fördela i bröden. Strö över riven ost. Toppa med friterad lök, inlagd lök, jalapeños och ringla över mer senapskräm.
Tillbehör
Inlagd rödlök
- Blanda samman lagen. Rör tills sockret löst upp sig.
- Skala och skiva rödlöken och lägg ner i lagen. Låt löken dra i minst 15 minuter, men kan gärna stå över natten om det finns tid.
Friterade lökringar
- Blanda ihop frityrsmeten.
- Skala och skär löken i skivor.
- Doppa först lökringen i mjöl, sedan i smet och sedan i pankomjöl.
- Hetta upp olja i en panna, gryta eller fritös. Fritera dem några i taget tills de fått en gyllenbrun färg och lägg dem sedan på papper.
Friteringstips
- Man kan använda frityrolja eller en vanlig, neutral rapsolja.
- Använder man en liten kastrull och friterar i omgångar så går det inte åt så mycket olja.
- Tänk alltid på att – stänga av fläkten, flytta på ongarna och ha ett lock till hands om det mot förmodan skulle börja brinna.
- Friterar man så här lite så kan man sila av oljan och använda den igen.
Kommentarer