Ingredienser
- 600 g kalvinnerfilé eller motsvarande
- smör
- salt & peppar
- 1 vitlök, fint riven
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk kinesisk soja
- 2 tsk hickory liquid smoke
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk honung
- 0,5 dl olivolja
- 1-2 majrovor, skivande ca 3 mm tjocka
- 4 mindre palsternackor
- 300 g karl-johan svamp
- ett knippe färsk dragon, fint hackad
- 2 dl vin
- 1 klick smör
KALV
MARINAD
ROTFRUKTER
SVAMP
SKYSÅS
Tillagning
- Gör ordning marinaden i en påse och blanda ihop ordentligt med kalven. Ställ i kylskåpet över natten eller så länge du kan. Börja med att du steker köttet ganska hårt på fettkappan, vänd sedan och ge den stekyta på övriga sidor. Ta upp köttbiten och lägg i en ugnsform. Sätt ugnstempen till 150 grader och sätt in köttet tills ni når en innertemp på 60 grader, det tar cirka 20 minuter. Ta ut och vila 5 minuter innan tranchering och servering.
- Gör sedan en skysås genom att reducera vin och stekfett i ugnsformen. Blanda ner hackad dragon och en klick smör. Låt allt koka ned till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Skiva majrovorna och gör fina stavar av palsternackan. Stek ett par minuter i smör. Använd gärna en grillpanna. Smaka av med salt.
- Rensa svampen och stek i torr panna tills vätskan i svampen har dunstat. Fräs sedan på medelhög temperatur med smör. Låt de gärna bli frasiga. Smaka av med salt.
- Servera på en varm platt tallrik med trancherad kalv först och lägg svampen ovanpå. Lägg rotfrukter runt om och avsluta med såsen över svampen och kalven.