Hickorymarinerad kalvinnerfilé med karljohan och majrova

kalvfilé på tallrik

Hickorymarinerad kalvinnerfilé med karljohan och majrova

Det här är en paradrätt till lördagens finare vin. Vad är då en paradrätt? Det är en favoriträtt, en rätt som vi kan längta efter, som vi regelbundet återkommer till, alltid lagar med stor förväntan, och gärna bjuder släkt och vänner på. Välj gärna ett vin från Rhône med fyllighet och ryggrad för att matcha maträttens underbara smaker. Smaklig spis!

Tipset: Gör ordning marinaden i en påse, blanda ihop ordentligt med kalvinnerfilé och marinera i ett dygn.

Fotot/recept: Erik Dahlström, Livets Goda

Antal

4 portioner

Receptvy
Antal
4 portioner
Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Kategori
Kalv Kött
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

    KALV

  • 600 g kalvinnerfilé eller motsvarande
  • smör
  • salt & peppar
  • MARINAD

  • 1 vitlök, fint riven
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk hickory liquid smoke
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk honung
  • 0,5 dl olivolja
  • ROTFRUKTER

  • 1-2 majrovor, skivande ca 3 mm tjocka
  • 4 mindre palsternackor
  • SVAMP

  • 300 g karl-johan svamp
  • SKYSÅS

  • ett knippe färsk dragon, fint hackad
  • 2 dl vin
  • 1 klick smör

Tillagning

    KALV & MARINAD

    1. Gör ordning marinaden i en påse och blanda ihop ordentligt med kalven. Ställ i kylskåpet över natten eller så länge du kan. Börja med att du steker köttet ganska hårt på fettkappan, vänd sedan och ge den stekyta på övriga sidor. Ta upp köttbiten och lägg i en ugnsform. Sätt ugnstempen till 150 grader och sätt in köttet tills ni når en innertemp på 60 grader, det tar cirka 20 minuter. Ta ut och vila 5 minuter innan tranchering och servering.

    SKYSÅS

    1. Gör sedan en skysås genom att reducera vin och stekfett i ugnsformen. Blanda ner hackad dragon och en klick smör. Låt allt koka ned till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

    ROTFRUKTERNA

    1. Skiva majrovorna och gör fina stavar av palsternackan. Stek ett par minuter i smör. Använd gärna en grillpanna. Smaka av med salt.

    SVAMPEN

    1. Rensa svampen och stek i torr panna tills vätskan i svampen har dunstat. Fräs sedan på medelhög temperatur med smör. Låt de gärna bli frasiga. Smaka av med salt.

    SERVERING

    1. Servera på en varm platt tallrik med trancherad kalv först och lägg svampen ovanpå. Lägg rotfrukter runt om och avsluta med såsen över svampen och kalven.