Kalvfilé finferli med sparris och falsk risotto

kalvfile risotto nigab

Kalvfilé finferli med sparris och falsk risotto

Finferli är det italienska namnet för kantarell. Italienarna har i århundraden dragit nytta av många olika typer av svamp i sin matlagning. Italienarnas kärlek till svampen och dess gastronomiska betydelse har även hittat vägen till våra svenska hjärtan. I det här receptet gör du ditt egna kantarellmjöl av torkade trattkantareller. Vänd runt kalvfilémedaljongerna i kantarellmjöl och bryn köttet i en rejäl klick smör. Ljuvliga dofter kommer att fylla köket. Det fungerar utmärkt att använda annat kött när det gäller stekning med trattkantarellmjöl, variera bara stektemperatur efter det kött du väljer. Ett kraftfullt italienskt vin i glaset är att rekommendera. Varför inte ett glas av det toskanska vinet Villa Puccini. Lycka till och smaklig spis!

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

40 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
40 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Kategori
Kalv Kött
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

    Kalv

  • 600 g kalvfilé skurna i medaljonger (150 g) rums tempererat
  • 10 g torkade trattkantareller, mortla till grovt mjöl
  • 1 krm salt
  • 30 g smör
  • 1,5 dl vitt vin eller vatten
  • Falsk risotto

  • 300 g risoni
  • 1 hönsbuljong tärning
  • 1 tsk salt
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl finriven parmesanost
  • salt och nymalen peppar
  • Sparris

  • 1 knippe grön sparris
  • 1 msk salt

Tillagning

    Kalv

    1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Blanda salt och kantarellmjölet, vänd runt medaljongerna så att de är täckta av blandningen. Hetta upp en stekpanna till hög temperatur, lägg i smöret och bryn köttet ordentligt runt om.
    2. Lyft över köttet på ett ugnsbleck. Häll på vin i stekpannan låt gå en minut, ställ pannan åt sidan.
    3. Ställ in i ugnen med en stektermometer. När köttet når 56 grader ta ut köttet och låt det vila i rumstemperatur 15 minuter.

    ”Falsk risotto”

    1. Koka risoni efter förpackningens beskrivning tillsammans med buljong och salt. Häll av i sil när den är klar.
    2. Ställ tillbaka stekpannan på medelvärme tills det puttrar, häll över risoni, grädde och riven parmesan låt puttra ihop under omrörning.

    Sparris

    1. Koka upp saltat vatten i en kastrull, skär bort 2 cm av fötterna på sparrisen och skala försiktigt underdelen. Låt sparrisen sjuda i 2 minuter.

    Uppläggning

    1. Lägg upp risotton, dela köttet på mitten och garnera med sparris.