Osso buco med potatismos

Osso Bucco med potatismos

Osso buco med potatismos

Osso Buco eller ossobuco alla Milanese är en gryträtt med kalvlägg i skivor. En av italiens mest klassiska maträtter här i tappning av Tareq Taylor. Långkok är bland det godaste och enklaste man kan laga. Ju längre tid grytan får puttra desto mustigare och smakrikare blir den. När kalvläggen är mör och lätt lossnar från benet då är köttet klart. Detta är en fantastiskt god och smakrik maträtt vilket innebär att vinet bör vara minst lika smakrikt. Vi väljer att servera vin från Valpolicella eller Toscana, som har detta men även en bra syrlighet, som krävs för att möta maträttens fyllighet. Buon Appetito.

Tareq Taylor är en av Sveriges mest framstående kockar. Han har setts i de uppskattade tv-programmen Tareq Taylor’s Nordic Cookery, Trädgårdstider och Lyckomaten. Tareq vann Kockarnas Kamp 2017 och har skrivit många kokböcker och håller omtyckta och uppskattade föreläsningar. Han driver restaurang Kockeriet i Malmö, Paul Taylor Lanthandel i Stockholm och Matfabriken i Maten é klar i Lund.

Varmt tack till Tareq Taylor som lånat ut fyra recept från sin nya kokbok Tareq Taylor Favoriter till våra viner.

Tillagningstid

1 timma 30 minuter

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma 30 minuter
Antal
6 portioner
Betyg (10 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Kalv Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Sommarmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • 1,2 kg skivad kalvlägg
  • vetemjöl till panering
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl tärnad blekselleri
  • 2 morötter
  • skal och saft av 1 citron
  • 2 dl krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 2 kvistar timjan
  • 4 lagerblad
  • salt och peppar
  • bladpersilja till servering
  • Potatismos

  • 700 g potatis
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Mjöla kalvläggen och fräs i olja och smör i en kastrull. Hacka lök och vitlök och skär selleri och morötter i tärningar, ca 2 × 2 cm. Lägg hackade grönsaker och citronskal i grytan.
  2. Häll i tomatkross, citronsaft, vitt vin och alla kryddor utom bladpersilja.
  3. Koka grytan under lock i ca 45 minuter eller tills kalvläggen är mör och lätt lossnar från benet.
  4. Riv färsk bladpersilja över osso buccon strax före servering.
  5. Koka potatisen mjuk och häll av vattnet. Vispa genast samman potatisen med mjölk, smör och parmesan.