Älgfilé med selleripuré, viltsky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, viltsky och rårörda bär

Ett lyxigt recept som även passar andra delar av älgen, hjort eller rådjur. En maträtt med aromer från vår underbara skog. Råröda lingon är en klassiker och här spetsar vi till det med blåbär, det blir både kontraster i smak och färg och som kommer att bjuda på en spännande smakupplevelse som tillbehör till köttet, i form av både syra och sötma. Bärkompotten är som gjord för att möta viner som i sig har ofta både lingon och mörka bär i doft och smak. Skogens konung ska såklart ha ett vin gjort på de nobla vindruvorna cabernet sauvignon eller syrah. Smaklig måltid!

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (11 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Kött Vilt
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Alla hjärtans dag Nyårsmat

Ingredienser

    Kött

  • rapsolja och smör att steka i
  • 700 g älg innerfilé, putsad och skuren kuren i 4 skivor
  • Sky

  • rapsolja och smör att fräsa i
  • 2 st banan schalottenlökar skalade och skurna i tunna skivor
  • 1 st stor morot skalad och skuren i slantar
  • 1 msk brunt socker
  • 3 dl rött vin
  • 1 st timjankvist
  • 2 st lagerblad
  • 3 dl viltfond (köpt viltfond späd efter förpackningens anvisning)
  • (maizena om toppredning önskas)
  • Puré

  • 1 stor rotselleri, skalad och skuren i tärningar
  • 1 stor palsternacka, skalad och skuren i slantar
  • 3 potatisar, skalade och skurna i bitar
  • 25 g smör
  • ca 1 dl grädde
  • salt
  • hackad krus persilja
  • Bär

  • 1,5 dl frysta lingon
  • 1,5 dl frysta blåbär
  • 2 msk socker (efter smak)
  • 1 krm krossade korianderfrön (efter smak)

Tillagning

    Bär

    1. Vänd upp ingredienserna i en skål och låt tina innan servering.

    Sky

    1. Hetta upp en panna med rapsolja och smör till medeltemperatur, fräs löken och morötterna. Strö över socker och rör runt till det vill fastna i botten.
    2. Häll över vinet och rör om, lägg i timjan och lager blad och låt allt reducera till det bara är lite vätska kvar, slå över viltfonden och kok ihop till rätt smak och tjocklek. Sila av skyn innan servering.

    Puré

    1. Kok rotfrukterna i saltat vatten till dom är mjuka, klicka i smör och hälften av grädden. Mixa ihop din puré häll på mer grädde efter önskad konsistens, salta efter smak.

    Kött

    1. Salta och peppra köttet lätt.
    2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja till hög temperatur, klicka i rejält med smör och låt det tystna innan du lägger i köttet.
    3. Lägg först en stekyta runt om köttet genom att rulla det i pannan, där efter toppen och botten, ös köttet under stekning.
    4. Låt där efter köttet stekas klart i ugn med termometer till den stekgrad du önskar. 54 grader = medium rare.