Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

Antingen gillar man anka eller så gör man det inte, kan man tro. Men att laga anka sous vide kan omvända nästan vilken icke-ank-ätare som helst! Perfekt innertemperatur och krispigt skinn är A och O när man gör anka och det är precis vad du får med denna rätt. Servera med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel så har du en riktig pangrätt. Pinot Noir är den mest klassiska matchningen vin till anka och då är det sober Bourgogne som passar bäst. Hoppas att det smakar!

Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används här inga exakta mått utan receptet utgår snarare från”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera och smaka av igen tills du är nöjd med resultatet. Du lär dig helt enkelt allra bästa genom att prova dig fram och utmana dig själv istället för att följa färdiga mallar. 

Recept av Swedishfoodie

Tillagningstid

2 timmar och 30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 timmar och 30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

  • ankbröst
  • schalottenlök
  • ättika
  • socker
  • körvel
  • sötpotatis
  • rapsolja
  • crème fraiche
  • haricotsverts
  • ostronskivling
  • rödvin
  • timjan
  • köttbuljong
  • tomatpuré

Tillagning

  1. Skär ett rutmönster i ankans skinn och salta lätt. Stoppa ner i zip-lock påse eller vakuumförpacka ankan. Stoppa i sous vide-badet på 55°C i två timmar.
  2. Skär ner rikligt med schalottenlök i mindre bitar och låt dessa svetta tillsammans med en klick smör i en kastrull i några minuter. Addera en klick tomatpuré, rödvin, några svartpepparkorn och en timjankvist och reducera tills hälften av vätskan återstår. Addera köttbuljong och reducera ytterligare tills hälften återstår. Sila av såsen och fortsätt reducera till dess att du är nöjd med smaken. Rör i en klick smör och smaka av med salt.
  3. Picka hål i sötpotatisen med en gaffel och gnid in med olja. Baka i ugnen på 200°C i en timme eller till dess att de är helt mjuka. Ta av skalet och lägg i mixer. Mixa sötpotatisen slät tillsammans med en liten klick crème fraiche, lite smör, lite salt och lite vinäger.
  4. Blanda 1 dl ättika med 1,5 dl socker och 2 dl vatten. Rör om tills sockret löst upp sig. Skär löken i klyftor och bränn med brännare alternativt stek i torr panna på hög temperatur tills de blir brända. Lägg i lagen i minst 30 minuter, gärna längre.
  5. Ta upp ankan ur vattenbadet och låt vila i någon minut. Torka av med hushållspapper så att den blir torr. Stek med fettsidan nedåt tills den blir gyllene och krispig. Vänd och stek ankan på andra sidan i någon minut.
  6. Skär ankan i relativt tunna skivor, lägg upp allt på tallriken och njut.