Bao med bakat fläsk och het majonnäs

Bao med bakat fläsk och het majonnäs

Bao med bakat fläsk och het majonnäs

Bao, eller baozi, är en traditionell kinesisk maträtt som består av ångade eller ibland stekta bröd fyllda med olika ingredienser. Dessa små, runda bröd är gjorda av en jäst deg och fylls ofta med en blandning av kött, grönsaker, eller söta fyllningar. De är populära i kinesisk matlagning och äts både som snacks och huvudrätter.

Baozi kan varieras på många sätt beroende på region och preferenser. Vanliga fyllningar inkluderar fläskkött med kryddor, kyckling, nötkött, skaldjur, grönsaker som kål eller svamp, och söta fyllningar som röd bönpasta eller lotusfröpasta. Degen till baozi är mjuk och fluffig, vilket ger en behaglig kontrast till de smakrika fyllningarna.

Det finns två huvudtyper av baozi: **dabao** (stora baozi) och **xiaobao** (små baozi). Dabao är större och äts ofta som en del av en måltid, medan xiaobao är mindre och ofta serveras som en del av dim sum, vilket är en kantonesisk traditionell måltid bestående av små rätter.

Baozi har en lång historia och är en integrerad del av kinesisk matkultur. De är särskilt populära under frukosten eller som en snabb och mättande mellanmål. På senare tid har baozi också blivit populära internationellt, och de kan nu hittas på många asiatiska restauranger runt om i världen.

Tillagningstid

2 dagar

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 dagar
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

 • 600-800gr rå fläsksida (eller färdigbakad om du inte vill göra den själv som finns på matbutiken)
 • kimchi
 • ostronsås
 • svartpeppar
 • 1,5dl majonnäs (hellmans eller heinz)
 • chiliolja (Lagomama)
 • ½ vitlöksklyfta
 • 1 kruka koriander
 • 1/2 gurka
 • BAO bröd (finns att köpa på asiatisk livs)

Tillagning

  Dag 1

  1. Finns det svål så skär av den på fläsket men se till att spara så mycket kött och fett du kan. Lägg i ugnsform och gnid in med oystersås och nymalen svartpeppar. Sätt på folie över formen och baka i ugnen på 85C i 6-7h.
  2. Ta ut fläsket och lägg i en påse. Tryck ut luften och lägg på en tallrik. Lägg på ett gjutjärnslock eller annat tungt ovanpå så att fläsket pressas ihop lite och lägg in i kylen. Fläsket skall vara helt kylt så minst 3-4h i kyl innan användning, men gärna över natten.

  Dag 2

  1. Sätt ugnen på 200C grill och/eller varmluft)
  2. Blanda majonnäs med chiliolja efter hur stark du vill ha den. Smaka av med lite riven vitlök, vitvinsvinäger och salt.
  3. Skiva gurka i skivor som är 0,5cm tjocka. Spara till servering.
  4. Ta köttet ur kylen och skär i 1,5-2cm tjocka skivor. Lägg på en plåt och gnid in i ostronsås och svartpeppar.
  5. Kör in köttet överst i ugnen tills de fått fin färg och blivit härligt mjukt.
  6. Ånga bröden i ångkorg över en kastrull. Det finns ångkorgar i bambu på din närmaste asiatiska livs.

  Servering

  1. Lägg lite kimchi i botten på brödet, på med fläsk, gurka, majonnäs och koriander.
  2. Hugg in direkt.

Kommentarer