Biff Rydberg

biff rydberg med ägg och på ett marmorbord

Biff Rydberg

Biff Rydberg är uppkallad efter Hotel Rydberg som en gång låg på Gustav Adolfs Torg i Stockholm. Det är vad man skulle kunna kalla för en lyxigare pytt i panna. Pytten skall i ursprungsreceptet bara bestå av tre delar: oxfilé, potatis och gul lök. De skall skäras i större bitar (jämfört med en pyttipanna) och serveras i separata delar på tallriken.

Ett mjukare och fruktigare rödvin passar utmärkt. Varför inte testa ett vin från Sicilien och vulkanen Etna till denna klassiska rätt?

Antal

4 portioner

Receptvy
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

  • 600-800 g oxfilé
  • 3 gula lökar
  • fast potatis för 4 pers
  • 4 st äggulor
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 dl neutral olja
  • svartpeppar
  • 2 dl färsk riven pepparrot
  • 1 kruka persilja
  • vinäger (12%)

Tillagning

  1. Skär ner potatisen i mindre kuber och stek i smör tills gyllene. Salta och lägg i ugnssäker form och varmhåll på 50C i ugnen.
  2. Hacka ner löken grovt och stek i smör tills lätt karamelliserade. Smaka upp med en nypa socker, salt och en liten skvätt vinäger. Lägg i ugnsform och varmhåll på 50C i ugnen
  3. Blanda äggula, dijonsenap och olja. Vispa tills de blir en krämig konsistens. Smaka av med en skvätt vinäger, salt och mängder med svartpeppar.
  4. Skär ner köttet i kuber om 2x2cm och stek i het panna någon minut, vänd och stek någon minut till. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Riv pepparrot och hacka persilja
  6. Servera på stort fat eller lägg upp snyggt på tallrik