Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca alla Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Klockren kombination ett rött vin från Chianti Classico till exempel ett vin från Villa Puccini.

Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används här inga exakta mått utan receptet utgår snarare från”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera och smaka av igen tills du är nöjd med resultatet. Du lär dig helt enkelt allra bästa genom att prova dig fram och utmana dig själv istället för att följa färdiga mallar. 

Recept av Swedishfoodie

Tillagningstid

ca 2 timmar

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
ca 2 timmar
Antal
4 portioner
Betyg (6 röster)
3.5
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Nyårsmat Vintermat

Ingredienser

 • t-bone steak
 • delikatesspotatis
 • rosmarin
 • flingsalt
 • majonnäs
 • chipotlepasta
 • gemsallad eller hjärtsallad
 • olivolja
 • vitlök

Tillagning

 1. Sänk köttet i badet och baka sous vide på 55°C i två timmar.
 2. Koka delikatesspotatis med skalet på tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Lägg på plåt och tryck till varje potatis så att de spricker och pressas ihop. Ringla över rikligt med olivolja och lägg på några rosmarinkvistar och rosta i ugnen på 200°C i cirka en timme tills de blir gyllene och krispiga.
 3. Blanda majonnäs med chipotlepasta och smaka av med salt och eventuellt lite vinäger.
 4. Skär av toppen på en hel vitlök så att köttet blottas. Lägg vitlöken på en plåt och ringla över olivolja och salt. Rosta i ugnen på 200°C i 30 minuter.
 5. Dela salladen på mitten och ringla över olja. Grilla i grillpanna eller på vanlig grill tills att de fått fin färg. Salta.
 6. Ta ut köttet ur badet och låt det vila några minuter. Torka av köttet från vätska och gnid in det med olja. Grilla på hög temperatur i någon minut på varje sida tills att det har fått fina grillränder. Skär upp köttet och lägg tillbaka det på benet. Salta med flingsalt.
 7. Lägg allt på ett stort fat och hugg in. Vitlöken är tänkt som ett tillbehör men ett tips är att gnida in vitlöksklyftorna på köttet så att det får en härlig smak. Supergott!