Bobotie – Sydafrikas nationalrätt

maträtten Bobotie på en tallrik

Bobotie – Sydafrikas nationalrätt

Influenserna från olika länders kök noteras omgående i den sydafrikanska nationalrätten Bobotie (uttalas ba boor tea) men visst är det indiska med Madrascurryn det kanske mest framträdande. Vansinnigt gott är det hursomhelst och när den serveras med den obligatoriska blatjang, aprikoschutneyn, och gult kryddat ris så kräver det liksom ett rött vin som kan matcha alla intryck. Maträtten tillagas enkelt i ugn, ungefär som en lasagne och vinet till Bobotie, gå inte över ån efter vatten! Servera gärna ett vin med nationaldruvan pinotage för en komplett nationalrätt. Smaklig spis!

Tillagningstid

1 timma 30 minuter

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma 30 minuter
Antal
6 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Sommarmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

    Bobotie

  • 1 kg nötfärs
  • 2 hackade gula lökar
  • 3 msk smör
  • 2 skivor formfranska
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 tsk madrascurry alt stark curry
  • 2 tsk torkade örter (typ timjan, oregano, basilika, mejram)
  • 1/2 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk mald kryddpeppar
  • 1 msk chutney (gärna blatjang om du förberett en sådan innan)
  • 2 msk sultana (russin)
  • 6 lagerblad
  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk, minst 3-procentig, gärna mer
  • Blatjang

  • Ingredienser
  • 1 paket torkade aprikoser (ca 200 g)
  • 1 rödlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk muscovado
  • 5 cl maltvinäger
  • vatten
  • Gult ris

  • 4 dl basmati
  • 50 g smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 liten bit kanelstång
  • 1/2 tsk krossad kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk sultana
  • 1 tsk salt

Tillagning

    Bobotie

    1. Börja med att tända ugnen och ange ca 160 C. Häll vatten över de två formfranska och låt stå och dra. Stek upp den hackade löken i smöret tills blank, inte sotad. Tillsätt riven vitlök och köttet som du steker och luckrar upp som en köttfärssås. Addera curry när köttet fått färg, tillsammans med örterna, sultana, kryddpeppar, kryddnejlika, chutney och 2 lagerblad. Salta och peppra efter behag. Låt röran puttra en stund, innan du tillsätter brödet som du först pressat vattnet ur. Fördela ut i köttfärssåsen.
    2. Smöra en gratängform i passande storlek och lägg i formen. Tryck till så den blir kompakt. Mixa ut mjölk och äggen tillsammans med salt och peppar och häll över gratängen. Avsluta med att dekorera med de fyra kvarvarande lagerbladen. Ställ i mitten av ugnen tills gyllene i färgen, det tar cirka 40 minuter.

    Blatjang

    1. Koka upp en halv liter vatten och lägg i aprikoserna när vattnet kokar. Låt svalna och svälla i en halvtimme. Grovhacka lök och vitlök och blanda med övriga ingredienser. Stavmixa till en slät massa. Låt puttra under lock i stekpanna till den tjocknat, cirka 20-25 minuter. Se till att chutneyn inte bränns vid. Servera sval.

    Gult ris

    1. Lägg ingredienserna tillsammans med en halv liter vatten i en kastrull och värm upp tills smöret smält. Sänk temperaturen och rör runt då och då samtidigt som riset sväller och sjuder. Det behövs inte mer än sju-åtta minuter innan det är klart.