Ingredienser
- 2 msk matolja
- 25 g smör
- 200 g rökt fläsksida
- 15 st steklökar, skalade
- 1 kg högrev
- salt och peppar
- 2 msk vetemjöl
- 1 flaska rött vin (gärna från Bourgogne)
- 2 msk tomatpuré
- 4 st vitlöksklyftor
- 10 stjälkar timjan
- ½ liter vatten
- 2 dl spädd kalvfond
- 15 svartpepparkorn
- 1 dl torkade trattkantareller
- 10 st champinjoner
- 50 g syltlökar
- 8 stora potatisar
- 1 dl persilja
Tillagning
- Hetta upp en stekpanna med matolja till hög temperatur, lägg i smöret. Strimla och bryn fläsk och skalade steklökar väl, lägg sedan över i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull (minst 4 liter). Låt fettet stanna kvar i pannan. Tärnat högreven i kuber, ca 4x4 cm. Bryn köttet i omgångar, salta och peppra väl och lägg över köttet i grytan. Avsluta med att strö mjölet i stekpannan och vispa runt. Häll på vinet och låt koka upp. Häll sedan över allt i grytan.
- Tillsätt tomatpuré, krossade vitlökar, timjan, vatten, kalvfond, pepparkorn och låt koka på medeltemperatur under lock tills köttet är mört ca. 1 ½ timme. Tillsätt sedan delade svampar och syltlök och låt sjuda ytterligare 15 min.
- Skala och koka potatisen så att de blir färdiga samtidigt som grytan. Pressa och servera tillsammans med grytan.
- Garnera med hackad persilja.