Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis

en beuf bourgignon i gryta med pressad potatis

Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis

Vad vore livet utan en Boeuf bourguignon emellanåt? När hösten kryper på och kvällarna blir mörka - då är det dags att sätta grytan på spisen och ringa sina vänner. Ett härligt långkok med samma sorts vin i glaset som i grytan! Häll på vinet och låt smakerna sakta koka ihop till en ljuvlig och mycket klassisk maträtt. Bon appétit à tous!

Tipset. Äter man inte vetemjöl så kan man reda grytan med maizena.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

2 timmar

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 timmar
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Vardagsmat Vintermat

Ingredienser

  • 2 msk matolja
  • 25 g smör
  • 200 g rökt fläsksida
  • 15 st steklökar, skalade
  • 1 kg högrev
  • salt och peppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 flaska rött vin (gärna från Bourgogne)
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 10 stjälkar timjan
  • ½ liter vatten
  • 2 dl spädd kalvfond
  • 15 svartpepparkorn
  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 10 st champinjoner
  • 50 g syltlökar
  • 8 stora potatisar
  • 1 dl persilja

Tillagning

  1. Hetta upp en stekpanna med matolja till hög temperatur, lägg i smöret. Strimla och bryn fläsk och skalade steklökar väl, lägg sedan över i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull (minst 4 liter). Låt fettet stanna kvar i pannan. Tärnat högreven i kuber, ca 4x4 cm. Bryn köttet i omgångar, salta och peppra väl och lägg över köttet i grytan. Avsluta med att strö mjölet i stekpannan och vispa runt. Häll på vinet och låt koka upp. Häll sedan över allt i grytan.
  2. Tillsätt tomatpuré, krossade vitlökar, timjan, vatten, kalvfond, pepparkorn och låt koka på medeltemperatur under lock tills köttet är mört ca. 1 ½ timme. Tillsätt sedan delade svampar och syltlök och låt sjuda ytterligare 15 min.
  3. Skala och koka potatisen så att de blir färdiga samtidigt som grytan. Pressa och servera tillsammans med grytan.
  4. Garnera med hackad persilja.