Caesarsallad med Grillad Secreto Iberico

Recept Caesarsallad med Grillad Iberico Secreto

Caesarsallad med Grillad Secreto Iberico

Iberico gris klassas olika beroende på kvalitet och foder. Bellota är den absolut bästa och är grisar som endast är uppfödda på ekollon, där av den nötiga smaken. Har du aldrig provat att grilla Secreto Iberico så är det ett måste. Köttet bokstavligen smälter i munnen och det är den lyxigaste snabbmaten du kan tänka dig för grilltiden är kortare än kort. Den är inbäddad i späck och kraftigt marmorerad. Ingen annan styckdetalj på grisen är lika saftig och mör. Till detta serverar vi ett fruktigt vin med bra syrlighet, antingen vitt eller rött, som kan möta fettet i köttet. Mums!

”Secreto” betyder hemlighet och ”Iberico” är namnet på Spaniens välsmakande, svarta grisras. För att verkligen förtjäna det här namnet måste köttet komma från en Ibericogris.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött Sallad
Måltid
Huvudrätt Till grillen
Tillfälle
Sommarmat Vårmat

Ingredienser

    Caesardressing

  • 1 st äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 2 st sardellfiléer, finhackade
  • 1 st vitlöksklyfta, skalad och riven
  • 1 msk vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ca 2,5 dl rapsolja
  • 1 dl parmesanost, riven
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Sallad

  • 1 st huvud romansallad, rivet i delar
  • 1 st rödlök, skuren i tunna skivor
  • 8 st cocktailtomater
  • 8 st knaperstekta skivor bacon
  • brödkrutonger
  • parmesanost att hyvla över
  • Gremolata

  • 2 dl olivolja
  • 1 knippe persilja
  • 1 citron, använd endast skalets zest
  • 2 klyftor viltlök
  • Kött

  • 800 g Iberico Secreto

Tillagning

    Caesardressing

    1. Mixa alla ingredienser förutom rapsolja och parmesanost med en stavmixer tills det skummar.
    2. Häll i rapsoljan med en fin stråle under mixning tills du får en fin konsistens.
    3. Vänd ner den rivna parmesanosten, salta och peppra efter smak.

    Sallad

    1. Vänd upp salladen med dressingen och garnera med lök, tomater, bacon och krutonger. Hyvla över parmesanost.

    Gremolata

    1. Mixa ingredienserna och pensla över köttet, under och efter grillning

    Kött

    1. Grilla köttet, tänk på att köttet är tunt och därför lätta att köra över. Sikta på 65 graders innertemperatur. Salta och peppra efter smak.