Chimichanga och extra allt med Johanna Westman

En chimichanga är en mexikansk maträtt som består av en fyllning, vanligtvis kött (som kyckling eller nötkött), bönor, ost och ibland grönsaker, som är insvept i en mjuk vetetortilla och sedan friterad tills den är gyllenbrun och krispig. Efter friteringen serveras den vanligtvis med såser som salsa, guacamole eller gräddfil. Chimichanga är populär i delar av Mexiko och i den mexikanskinspirerade maten i USA.

Häng med Johanna när hon visar hur du gör denna festliga och smaskiga rätt.

Tillagningstid

1 tim

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 tim
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött Kyckling
Måltid
Snacks / tilltugg
Tillfälle
Brunch

Ingredienser

    CHIMICHANGA

  • 500 g kycklinglårfilè, strimlad
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk tacokrydda
  • 1 sats refried beans – se recept
  • 2 dl riven cheddar
  • 1 dl färskost
  • 1 paket tortillabröd, burritostorlek
  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja
  • REFRIED BEANS

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk oregano
  • ½ tsk malen spiskummin
  • ½ tsk malen koriander
  • ¼ tsk chili
  • 2 burkar svarta bönor
  • ½ dl vatten
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • ½ kruka koriander
  • Salt
  • PICKLAD RÖDLÖK

  • 2 rödlökar
  • saft från 2 limefrukter
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1/3 tsk salt
  • GUACAMOLE

  • 2 avokado, i tärningar
  • 1 tomat, urkärnad och skuren i tärningar
  • Saft från ½ lime
  • 1 krm salt
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 1 röd chili, finhackad
  • ½ kruka koriander, finhackad
  • PICO DE GALLO

  • 3 – 4 tomater, urkärnade och finhackade
  • 1 röd lök,finhackad
  • ½ kruka koriander
  • 1 röd chili, finhackad
  • saft från 1 lime
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk salt

Tillagning

    CHIMICHANGA

    1. Sätt ugnen på 200 g.
    2. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek den hackade löken tills den är genomskinlig, tillsätt färs och stek i ytterligare 5 – 6 minuter eller tills köttet är genomstekt. Tillsätt riven vitlök och tacokrydda. Stek i ytterligare 5 minuter eller tills köttet fått färg. Häll på lite vatten och rör om. Smaka av med salt och kryddor och ställ åt sidan.
    3. Lägg hälften av tacochipsen på en plåt med bakplåtspapper. Fördela hälften av köttet, hälften av osten, hälften av bönorna och hälften av jalapenos. Lägg på ett lager till och toppa med osten.
    4. Sätt in plåten i ugnen i cirka 15 minuter eller tills osten smält ordentligt.
    5. Sprinka över tomat, avokado, salladslök och koriander. Klicka eller spritsa över creme fraiche och servera med detsamma.

    REFRIED BEANS

    1. Fräs löken i olja i några minuter tills den mjuknar. Tillsätt vitlök och stek ytterligare någon minut. Tillsätt kryddorna och rör om ordentligt.
    2. Häll av bönorna och tillsätt i pannan. Stek någon minut. Tillsätt vatten och låt puttra ihop.
    3. Lägg över allt i en mixerkanna och mixa ihop grovt. Smaka av med salt. Blanda ner lime och hackad koriander

    PICKLAD RÖDLÖK

    1. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg löken i en burk. Blanda resten av ingredienserna och slå det över löken. Låt stå en liten stund.

    GUACAMOLE

    1. Blanda alla ingredienser och krydda med salt och peppar.

    PICO DE GALLO

    1. Blanda de finhackade tomaterna, lök och koriander i en skål. Tillsätt limesaft, olja, vitlök, salt och chili och blanda om ordentligt.

Kommentarer