Ingredienser
- 6 gula lökar
- 100 g svamp, t ex champinjoner, kantareller eller blandade.
- 30 g torkad karljohansvamp
- 1 pkt salami (ca100 g) t ex Milano eller Napoli
- 2 msk + 2 msk olivolja
- Salt och peppar
- 2 ½ dl mjölk
- 20 g smör
- 20 g vetemjöl, 3 ½ msk
- ½ dl riven parmesan
- 1 krm muskot
- ½ tsk salt
- 1 skiva vitt bröd
- ½ dl riven parmesan
- 2 kvistar bladpersilja, bara blad
- olivolja
- Salt och peppar
Béchamelsås
Topping
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet och rör om tills att du får en slätare kräm.
- Häll i mjölken och vispa så att det blir klumpfritt.
- Fortsätt koka på medelvärme tills att béchamelsåsen tjocknat.
- Salta, riv i muskotnöt och blanda i den rivna parmesanen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blötlägg de torkade karljohansvamparna.
- Skala löken (se bilder).
- Skär bort ett ”lock” på löken. Försök att gröpa bort lökköttet med en liten kniv, bara yttersta lagret ska vara kvar (om det är väldigt tunt spara två lager).
- Spara botten, löken ska vara formad som en skål. Förgrädda löken i ca 15 minuter eller tills de är halvklara. De ska vara lite mjuka men behålla formen.
- Finhacka resten av löken i en matberedare. Vi behöver bara hälften av löken, resten kan man frysa in och spara undan.
- Strimla salami, skär de färska svamparna i bitar.
- Fräs löken i 2 msk olivolja. När löken är mjuk, häll i salami och svamp.
- Salta (ta inte för mycket, salami kan vara ganska salt i sig!) och peppra. Fortsätt steka på medelvärme tills att vattnet ur svampen är borta.
- Finhacka persilja och blanda i svampröran.
- Lägg brödet i en matberedare och mixa grovt. Stek brödsmulorna i olivolja tills de blir krispiga och har fått fin färg. Salta och peppra.
- Placera lökarna på en ugnsplåt. Fyll med salami- och svampblandning och den rivna parmesanen. Häll över béchamelsås.
- Grädda i ugnen i 30 minuter, eller tills att lökarna fått fin gyllenbrun färg.
- Toppa med brödsmulorna och grädda några minuter till.