Cipolle ripiene con salame e parmigiano

lökar med fyllning

Cipolle ripiene con salame e parmigiano

Gul lök fyllda med salami och parmesan. Ett underbart tillbehör till huvudrätter eller annorlunda starter. I vilket fall kommer lökarna göra succé på bordet.

 

Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Brunch

Ingredienser

  • 6 gula lökar
  • 100 g svamp, t ex champinjoner, kantareller eller blandade.
  • 30 g torkad karljohansvamp
  • 1 pkt salami (ca100 g) t ex Milano eller Napoli
  • 2 msk + 2 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • Béchamelsås

  • 2 ½ dl mjölk
  • 20 g smör
  • 20 g vetemjöl, 3 ½ msk
  • ½ dl riven parmesan
  • 1 krm muskot
  • ½ tsk salt
  • Topping

  • 1 skiva vitt bröd
  • ½ dl riven parmesan
  • 2 kvistar bladpersilja, bara blad
  • olivolja
  • Salt och peppar

Tillagning

    Béchamelsås

    1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet och rör om tills att du får en slätare kräm.
    2. Häll i mjölken och vispa så att det blir klumpfritt.
    3. Fortsätt koka på medelvärme tills att béchamelsåsen tjocknat.
    4. Salta, riv i muskotnöt och blanda i den rivna parmesanen.

    Fyllda lökar

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blötlägg de torkade karljohansvamparna.
    3. Skala löken (se bilder).
    4. Skär bort ett ”lock” på löken. Försök att gröpa bort lökköttet med en liten kniv, bara yttersta lagret ska vara kvar (om det är väldigt tunt spara två lager).
    5. Spara botten, löken ska vara formad som en skål. Förgrädda löken i ca 15 minuter eller tills de är halvklara. De ska vara lite mjuka men behålla formen.
    6. Finhacka resten av löken i en matberedare. Vi behöver bara hälften av löken, resten kan man frysa in och spara undan.
    7. Strimla salami, skär de färska svamparna i bitar.
    8. Fräs löken i 2 msk olivolja. När löken är mjuk, häll i salami och svamp.
    9. Salta (ta inte för mycket, salami kan vara ganska salt i sig!) och peppra. Fortsätt steka på medelvärme tills att vattnet ur svampen är borta.
    10. Finhacka persilja och blanda i svampröran.
    11. Lägg brödet i en matberedare och mixa grovt. Stek brödsmulorna i olivolja tills de blir krispiga och har fått fin färg. Salta och peppra.
    12. Placera lökarna på en ugnsplåt. Fyll med salami- och svampblandning och den rivna parmesanen. Häll över béchamelsås.
    13. Grädda i ugnen i 30 minuter, eller tills att lökarna fått fin gyllenbrun färg.
    14. Toppa med brödsmulorna och grädda några minuter till.