Ingredienser
- 300 g mycket mogen eller t.o.m. övermogen camembert (så fet som möjligt, minst 45 %)
- ca 150 g smör (är osten mycket stark och övermogen, ta lite mer smör)
- 1–2 msk Weissbier
- ev. 1 msk vispgrädde
- ev. en aning salt (om inte smör och ost är tillräckligt salta)
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk kummin
- 2 tsk paprikapulver
- 1 liten lök
- 750 g korv (Berlinerwurst, Mortadella, Lyonerwurst eller Regensburger
- – Lidls smörgåskorvskivor går också utmärkt)
- 500 g hårdost (helst Emmentaler) 2 –3 gula lökar
- 1,5 msk ättika 12 %
- 1 dryg dl smakneutral olja
- 0,75 dl vatten
- lite gräslök eller annat kryddgrönt (mest för färgens skull)
- 1,25 tsk nystött svartpeppar
- 1 –2 tsk salt
- ev. 2–3 finhackade ättiksgurkor (helst sockerfria)
Obazda
Wurstsalat
Tillagning
- Mosa camemberten (inklusive kanterna) med smöret.
- Rör ut med ölen, ev. grädde och kryddorna (spara hälften av paprikapulvret) till en jämn massa.
- Servera på ett fat med resten av paprikapulvret strött över, och skivad rå lök.
- Ät med gaffel med brezel (kringlor) eller salt- stänger till.
- Dippa rågkex i, eller bred obazdan som ett tjockt pålägg på grovt bröd.
- Skär löken i mycket tunna skivor och lägg dem i en lag som blandas på olja, ättika, vatten, kryddor och salt och låt dra 5 minuter.
- Skär ost och korv i fina strimlor och rör ner.
- Tillsätt ev. ättiksgurka.
- Låt stå minst en timme i kylen. Häll av ev. över- skottsvätska innan servering.
- Wurstsalat ska ha ett rejält ättiksbett i sig – har den inte det så tillsätt lite mer ättika.
- Serveras med grovt bondbröd.
Kommentarer