Edward Blom bjuder till Oktoberfest med Obazda och Wurstsalat

Edward Blom är tillbaka hos oss och bjuder in oss till hans kök och en riktigt Oktoberfest! Och visst är han en riktig karaktär när han bjuder även på en klassisk snapsvisa och hur man uttalar cornichoner.

Recepten han gör är två riktigt klassiska Bayerska rätter. Den första en ostdip till era tyska kringlor - Bretzel. Håll i hatten när ni hör vad den innehåller för det är inte det magraste ni tillagat. Sedan en traditionel wurstsalat med korv och ost.

Till detta servas vi såklart en Bayersk öl och Jägermeister!

Betyg (7 röster)
4
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött Övrigt
Måltid
Snacks / tilltugg
Tillfälle
Höstmat

Ingredienser

    Obazda

  • 300 g mycket mogen eller t.o.m. övermogen camembert (så fet som möjligt, minst 45 %)
  • ca 150 g smör (är osten mycket stark och övermogen, ta lite mer smör)
  • 1–2 msk Weissbier
  • ev. 1 msk vispgrädde
  • ev. en aning salt (om inte smör och ost är tillräckligt salta)
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk kummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 liten lök
  • Wurstsalat

  • 750 g korv (Berlinerwurst, Mortadella, Lyonerwurst eller Regensburger
  • – Lidls smörgåskorvskivor går också utmärkt)
  • 500 g hårdost (helst Emmentaler) 2 –3 gula lökar
  • 1,5 msk ättika 12 %
  • 1 dryg dl smakneutral olja
  • 0,75 dl vatten
  • lite gräslök eller annat kryddgrönt (mest för färgens skull)
  • 1,25 tsk nystött svartpeppar
  • 1 –2  tsk salt
  • ev. 2–3 finhackade ättiksgurkor (helst sockerfria)

Tillagning

    Obazda

    1. Mosa camemberten (inklusive kanterna) med smöret.
    2. Rör ut med ölen, ev. grädde och kryddorna (spara hälften av paprikapulvret) till en jämn massa.
    3. Servera på ett fat med resten av paprikapulvret strött över, och skivad rå lök.
    4. Ät med gaffel med brezel (kringlor) eller salt- stänger till.
    5. Dippa rågkex i, eller bred obazdan som ett tjockt pålägg på grovt bröd.

    Wurstsalat

    1. Skär löken i mycket tunna skivor och lägg dem i en lag som blandas på olja, ättika, vatten, kryddor och salt och låt dra 5 minuter.
    2. Skär ost och korv i fina strimlor och rör ner.
    3. Tillsätt ev. ättiksgurka.
    4. Låt stå minst en timme i kylen. Häll av ev. över- skottsvätska innan servering.
    5. Wurstsalat ska ha ett rejält ättiksbett i sig – har den inte det så tillsätt lite mer ättika.
    6. Serveras med grovt bondbröd.

Kommentarer