Edward Blom grillade fläskfilé

Grilla med Edward Blom!

Midsommar är en av de mest älskade högtiderna i Sverige, och den perfekta tiden för att njuta av utomhusaktiviteter och god mat med familj och vänner. En tradition som många svenskar håller kärt är att grilla under midsommarhelgen, och en av de mest populära köttbitarna att lägga på grillen är fläskfilé.

Fläskfilé är ett magert och mört kött som passar utmärkt för grillning. Förberedelserna inför grillningen är en del av glädjen med midsommarfirandet.

Innan du börjar grilla fläskfilén är det viktigt att se till att grillen är ordentligt förberedd. För en kolgrill är det bäst att vänta tills kolet är glödande vitt innan du lägger på köttet. För en gasgrill kan du förvärma den till önskad temperatur. Att ha en väl förberedd grill är nyckeln till att få en jämn och perfekt grillyta på fläskfilén.

En grillad fläskfilé på midsommarafton är ett smakfullt sätt att fira och njuta av sommaren. Det möra köttet med sina grillade smaker och de fräscha tillbehören gör det till en perfekt rätt för att samla nära och kära runt grillen. Så låt grillningen bli en del av ditt midsommarfirande och njut av den underbara smaken av en välgrillad köttbit!

Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

en flaska öl med imma på
Lager Bayreuther Hell 24,90 SEK 50 cl
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Midsommarmat Sommarmat

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé av bra kvalitet (absolut inte s.k. "fläskytterfilé", vilket är marinerad benfri fläskkotlett.)
  • örtkryddor (rosmarin, timjan, dragon franska örter - och vad ni råkar ha hemma)
  • Lite blandade grönskaer (spetspaprika, zuchini, smålökar, svamp etc.)
  • Edwards egna grillolja

  • Denna tillkom redan när jag bodde hemma och hade slut på köpegrillolja, slutgiltig version sattes på pränt till min andra kokbok. Den kan förstås varieras på alla möjliga sätt efter eget tycke och smak. /Edward
  • 1 dl smakneutral olja
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl worcestersås
  • 1/2 dl soja (japansk)
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk svartpeppar, grovmalen
  • 1 tsk Tabasco
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk timjan – lite mer om de andra örtkryddorna uteblir
  • ev. 1 msk grillkrydda
  • ev. 1 tsk fisksås och/eller en klick sardellpasta
  • (Jag sötar aldrig min grillolja utöver det socker som ingår i ingredienserna, men är man väldigt van med söta smaker så går det förstås att ha i lite honung, rårörsocker eller annat sött.)

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén om du är noggrann av dig.
  2. Pensla filén och låt den ligga någon timme i kylen och dra åt sig lite smak - ifall du har tid.
  3. Pensla grönsaknerna.
  4. Grilla grönskaknerna och lägg undan dem.
  5. Grilla filén först med direkt glöd så den får fin färg.
  6. Grilla den sedan indirekt på svag värme (ca 90 grader) och med rökspån på glöden.
  7. Pensla ett par gånger med grilloljan under grillningen/rökningen.
  8. Strö över den helt med örtkryddor efter ett tag (typ när temperaturen nått 45 grader.
  9. Då är det även dags att lägga på grönsakerna igen för att de ska bli varma - men de ska inte ha så mycket rök, utan låt bli att lägga på nya rökspån efter det.
  10. Jag brukar ta filén vid 60 grader; då är den lite rosa. (Många svenskar är fortfarande tveksamma till att äta fläskkött rosa, så vill ni ha den helt genomstekt dra upp den till 65 grader - men inte en grad mer.)

Kommentarer