Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

Egengjord gulasch med smetana och picklad chili nigab

Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

Går det att tycka illa om Gulasch? Givetvis inte och speciellt inte efter en dag i skidbacken eller ute i naturen. Denna värmande soppa serveras med smetana och picklad chili som ger en extra nivå på rätten. Ett rött vin med stor fyllighet och generös frukt matchar maträttens smakrikedom allra bäst. Smaklig spis!

Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är nöjd med resultatet. Du lär dig helt enkelt allra bästa genom att prova dig fram och utmana dig själv istället för att följa färdiga mallar. 

Recept av Swedishfoodie

Tillagningstid

3 timmar

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
3 timmar
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Vardagsmat Vintermat

Ingredienser

  • 500 gr högrev
  • 1 röd paprika
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 1 liter köttbuljong
  • ½ skal från citron
  • 2–4 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • cayennepeppar
  • ättika
  • socker
  • röd chili

Tillagning

  1. Tärna köttet i 2x2 cm stora kuber samt skär ner paprika och lök i mindre bitar. Bryn köttet tills det fått fin färg och mot slutet tillsätter du paprikan och löken och låter allt steka tillsammans en stund. Addera paprikapulver och tomatpuré och låt det steka med en stund. Häll över allt i en tjockbottnad kastrull eller gryta, addera buljongen och låt den koka upp.
  2. Skala en halv citron med en potatisskalare och hacka sedan citronskal och vitlök fint och lägg ner i grytan tillsammans med en nypa cayennepeppar. Låt koka i 2–3 timmar.
  3. Blanda 0,5 dl ättika med 0,5 dl socker och 1 dl vatten. Vispa tills sockret har löst sig. Skär chilin i skivor och lägg ner den i lagen. Låt stå minst 2 timmar.
  4. När soppan är klar lägger du i en klick smör och rör runt. Smaka av med salt och peppar och servera med smetana, persilja och picklad chili.