Entrecôte med betsallad och manchegosås

en köttätt med en flaska vin på bord med tallrik

Entrecôte med betsallad och manchegosås

Vill du att dina gäster ska jubla av lycka inombords när du bjuder på middag? Då är det denna maträtt du ska välja och den är inte hellre så svår att tillaga. Som alltid välj fina råvaror och unna dig all tid i världen när du sätter igång med tillagningen. Med tanke på att såsen består manchegoost så är vinvalet ganska lätt. Vi väljer ett exklusivare rioja vin för att till fullo njuta av måltiden. Smaklig spis!

Tipset:
Steker du köttet i gjutjärnspanna med handtag av metall då kan du köra in pannan i ugnen istället för att lägga upp köttet på bläck.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

60 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
60 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Påskmat

Ingredienser

  • 4 st polkabetor
  • 4 st gula betor
  • 5 msk smör
  • 1 schalottenlök skalad och finhackad
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 2 dl kycklingfond spädd med vatten
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl manchegoost finriven
  • 2 msk rapsolja
  • 4 skivor entrecôte
  • 30 g machésallad
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Koka betorna ca 40 min, håll koll på tillagningen med sticka.
  2. Värm ugnen till 150 grader.
  3. Hetta upp en kastrull till medeltemperatur med 3 msk smör, tillsätt löken, låt gå under omrörning så att löken inte tar färg, ca 3 minuter, häll över vin och fond, låt reducera till hälften.
  4. Häll i grädden och låt kastrullen stå på låg temperatur.
  5. Hetta upp en stekpanna till hög temperatur med olja, klicka i resten av smöret, låt tystna. Salta och peppra köttet och stek 1 minut på varje sida så att den får ordentligt med färg.
  6. Lägg över på ett bläck och ös köttet med sitt stekspad, sätt en termometer i köttets mitt och stek klart i ugnen till önskad innertemperatur. Medium rare 55 grader. Ta ut köttet och låt vila 10 minuter.
  7. Hetta upp såsen och rör ner manchegoost.
  8. Skala de kokta betorna och skär i klyftor. Lägg upp med machesallad på tallrik.