Fläsklägg med rotmos & senapsbuljong

Fläsklägg med rotmos & senapsbuljong på bord med öl

Fläsklägg med rotmos & senapsbuljong

Fläsklägg med rotmos & senapsbuljong är en av de mer klassiska maträtterna i vår husmanskost. Älskad och mindre älskad skulle man kunna säga. Kanske mindre älskad av konsistenserna numera. Vi har ju vant oss till krispiga och knapriga saker och här faller kanske det inte in. Till denna både söta och salta rätt passa såklart en ljus lager som handen i handsken. Varför inte prova vår Bayreuther?

Fläsklägg är en köttdel från grisen, ofta en bit som innehåller både ben och kött. Den tillagas genom att kokas eller stekas långsamt tills köttet blir mört och fettet smälter. Det kan också grillas eller ugnsbakas, men kokning är vanligast. Resultatet är ett kött som är rikt på smak och gelatin, vilket ger en härlig konsistens.

Rotmos är en rotfruktsrätt som är enkel och rustik. Den görs genom att koka och mosa rotfrukter, vanligtvis morötter och kålrot. Rotmoset kryddas med salt och svartpeppar och serveras som ett tillbehör till köttet.

Senapsbuljong är en sås eller buljong som görs med senap som en av huvudingredienserna. Den kan variera i smak och konsistens, men för fläsklägg med rotmos är den vanligtvis gjord av buljong från kokningen av fläsklägget, senap och ibland andra smakförstärkare som grädde eller smör. Senapsbuljongen ger rätten en kryddig och syrlig smak.

Tillagningstid

3-4 timmar

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
3-4 timmar
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

en flaska öl med imma på
Lager Bayreuther Hell 24,90 SEK 50 cl

Näringsvärde
per portion

Kalorier 604
Fett 25 gg
Kolhydrater 27 gg
Protein 63 gg
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Vintermat

Ingredienser

    Fläsklägg

  • 1200 g benfri rimmat fläsklägg
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 10 pepparkorn
  • 3 lagerblad
  • Rotmos

  • 350 g morötter
  • 150 g kålrot
  • 250 g potatis
  • 3 dl buljong från fläskläggen
  • salt & peppar
  • Buljong till servering

  • 3 dl buljong från fläskläggen
  • 2 msk grov, skånsk senap
  • 40 g smör
  • 1 dl hackad persilja

Tillagning

    Fläsklägg

    1. Skala och skiva lök och morot.
    2. Lägg fläskläggen i en stor kastrull (nät kan sitta kvar) och fyll på med vatten så det täcker.
    3. Koka upp. Tillsätt lök, morot, kryddpeppar och lagerblad.
    4. Låt puttra under lock på svag värme tills köttet är mört, 2-3 timmar.
    5. Lyft upp köttet och låt det svalna något. Sila av och spara buljongen.
    6. Ta bort nätet, skär bort svålen och skär köttet i skivor.

    Rotmos

    1. Skala och skär morot, kålrot och potatis i grova bitar. Koka morot och kålrot i saltat
    2. vatten ca 20 minuter. Tillsätt potatisen och koka ytterligare ca 20 minuter eller tills allt är
    3. mjukt. Häll av vattnet.
    4. Mosa allt med en potatisstöt eller ballongvisp, det får gärna vara lite bitar kvar.
    5. Späd moset med varm buljong från fläskläggen.
    6. Smaka av med salt & peppar.

    Buljong

    1. Koka ihop buljong och senap under omrörning. Mixa eller vispa i smör och persilja.
    2. Slå buljongen över fläskläggen precis innan servering.
    3. Servera fläskläggen med rotmos, buljong och en extra klick senap.

Kommentarer