Friterade parmesanbollar och en charkbricka – aperitivo

Aperitivo är en annan italiensk term som relaterar till en social tradition i Italien. Det hänvisar till en period på eftermiddagen eller tidig kväll då människor träffas för att njuta av en lätt drink och små aptitretande snacks före middagen.

Var kommer Aperitivon ifrån?

Aperitivo-kulturen är vanligt förekommande i Italien, särskilt i städer som Milano och Turin, men har spridit sig till andra delar av landet och till andra länder också. Aperitivo kan ses som en typ av "socialt mingel" där vänner eller kollegor samlas på en bar eller en restaurang för att koppla av, umgås och njuta av lite mat och dryck.

Under aperitivo-tiden erbjuder många barer och restauranger en speciell meny med olika drinkar och en buffé med aptitretande snacks eller tilltugg. Dessa snacks kan inkludera ostar, skinka, oliver, bruschetta, små sallader, crostinis, friterade rätter och mycket mer. Tanken är att de lättare drinkarna och smårätterna ska öppna upp aptiten och skapa en trevlig atmosfär innan den faktiska middagen.

Aperitivo är således en kombination av att njuta av en fördrink och att äta små aptitretare innan middagen, och det är en populär och avkopplande tid för social samvaro i Italien.

Här visar Samantha hur du gör de väldigt goda ostbollarna och hur du kan lägga upp en snygg charkbricka.  En perfekt aperitivo!

Tillagningstid

1 h

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 h
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Aperitivo Snacks / tilltugg

Ingredienser

    Ostbollar

  • 160 g riven ost
  • 2 äggvitor
  • neutral olja
  • Charkbricka

  • Focaccia
  • olivolja
  • ruccola
  • Nduja
  • Coppa
  • Prosciutto crudo
  • Salami Milano
  • Salami al tartufo
  • grana padano
  • rödlöksmarmelad

Tillagning

    Ostbollar

    1. Riv osten fint
    2. Blanda med äggvitorna och forma till små bollar
    3. Låt vila i kylen 20 minuter
    4. Värm upp olja i en stor panna
    5. Fritera till en gyllene färg

    Charkbricka

    1. Skär upp bröd och charkdeltaljer
    2. Lägg ruccola som ett underlag och lägg snyggt upp salami och skinka

Kommentarer