Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

grillat kött med grönsaker och en flaska vin

Grillad biff och champinjoner med melon- och ricottasallad

Melonsallad på våren och sommaren är en favorit hos de flesta och vad passar inte bättre än en grillad saftig ryggbiff till det? Till detta gärna ett mustigt rödvin från Sicilien. Maträtten är inte så komplicerad och tillbehören går att förbereda under dagen. Välj en riktigt bra olivolja och havssalt till salladen, för det kommer att förhöja smakupplevelsen av salladen på alla sätt och vis. Salta även ryggbiffen med samma goda salt. Visst är det härligt med en lättlagad middag, smaklig spis!

Tipset: Använd alltid en grilltermometer när du grillar kött. Stektemperaturer hittar du enkelt på nätet.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

1 timma

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
6 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt Till grillen
Tillfälle
Sommarmat

Ingredienser

    Kött

  • 1 kg ryggbiff
  • salt och peppar
  • Champinjoner

  • 2 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10 champinjoner foten bortskuren
  • 1 citron halverad
  • hackad blad persilja
  • Sallad

  • 1 bit vattenmelon kulad
  • 100 g ruccola
  • 1 silverlök skivad
  • 100 g oliver
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 150 g ricotta
  • Pistagepesto

  • 1 bunt persilja ca 40 g
  • 2 krukor basilika
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 dl rostade pistagenötter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • citron
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Tänd en grill med en aktiv och en inaktiv sida.
  2. Mixa ingredienserna till peston med en stavmixer, smaka av med salt, peppar och pressad citron. Garnera med hackade pistagenötter.
  3. Blanda upp salladen med lite olivolja, smaka av med salt, peppra och avsluta med pressa lite juice från den grillade citronen.
  4. Krydda köttet med salt och peppar. Grilla biffen på den aktiva sidan så att den får en ordentlig grillyta runt hela och låt den sedan grilla klart på den inaktiva sidan med en grilltermometer. Biffen är medium rare vid 54 graders mittemperatur. Låt vila en stund innan servering.
  5. Grilla citronen tillsammans med köttet.
  6. Pressa vitlök i olivolja, pensla champinjonerna med oljan och grilla några minuter på varje sida.
  7. Lägg upp på ett fat, häll över resterande viltlöksolja och strössla över hackad persilja och ricottaost.