Grillad entrecôte med salviasmör och panzanella

grillad entrecote med salviasmör på tallrikar

Grillad entrecôte med salviasmör och panzanella

Ett nytt härligt recept från Linnéas skafferi.

"Den största lärdomen jag tog med mig hem från vår resa till Toscana var helt klart det här med att skala av maten. Inte krångla till det. Få råvaror med hög kvalité. Det är allt som behövs. Och det är precis det jag försökt anamma här. Dessutom blev jag allt lite kär i salvia under resan. En ört jag inte riktigt vetat var och hur jag ska använda tidigare. I Toscana har den en väldigt självklar plats i matlagningen. Så jag lovar dig, en skiva av mitt salviasmör, en bit kött och ett glas rött vin av toscansk karaktär är allt du behöver för en fulländad kväll." Ett vin som kan passa kalas till denna rätt är Villa Puccini!

Linneas Skafferi hittar ni här:

https://blogg.alltommat.se/linneasskafferi/

Tillagningstid

1 timma

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
4 portioner
Betyg (4 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt Till grillen
Tillfälle
Påskmat Sommarmat Vårmat

Ingredienser

    Grillad entrecôte med salviasmör

  • 4 skivor entrecôte
  • örtsalt och svartpeppar
  • 150 g smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka salvia
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt
  • Panzanella

  • 1/2 limpa dagsgammalt vitt bröd
  • 2 zucchini
  • 3 färska gula lökar
  • olivolja
  • salt
  • ca 600 g tomater i olika färger
  • 1 kruka basilika
  • burrata

Tillagning

    Grillad entrecôte med salviasmör

    1. Låt köttet bli helt rumstempererat. Krydda med örtsalt och svartpeppar.
    2. Grilla köttet ca 2 minuter på varje sida på direkt värme (alltså över den varma glöden). Tag köttskivorna åt sidan och låt de gå klart på indirekt värme (på sidan om den varma glöden). Använd gärna en termometer för att se när köttet är klart.
    3. För blodig entrecôte 54 ºC, medium entrecôte 58 ºC och välstekt entrecôte 65 º.
    4. Låt smöret bli rumstempererat. Skala och pressa vitlöken. Finhacka salvian. Blanda samman smör, vitlök, salvia, citron, olja och salt till ett smidigt kryddsmör. Forma till en avlång rulle och plasta in. Låt vila i kylen tills det blivit helt stelt igen. Skär sedan i skivor och lägg på den varma köttbiten.

    Panzanella

    1. Skär brödet i bitar och zuccinin i halvor som du sedan delar på mitten.
    2. Dela löken i halvor. Pensla bröd, zucchini och lök med olja och strö över salt.
    3. Grilla bröd och grönsaker tills de får en fin yta.
    4. Dela tomaterna, skär löken i småbitar. Blanda grillat bröd, zucchini, tomater, lök och basilika till en stor härlig sallad. Lägg på krämig burrata och avsluta med att ringla över lite olja.